Τράπεζα Πειραιώς: Στην πρωτοπορία για βιώσιμη ανάπτυξη

Η ανασυγκρότηση και ο επαναπροσανατολισμός του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας με προτεραιότητα την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την διεθνή ανταγωνιστικότητα, αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για την βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.

Η ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας πρέπει να στηριχθεί σε παραγωγικές επενδύσεις η χρηματοδότηση των οποίων θα γίνει από εγχώρια κεφάλαια, τις τράπεζες και την κεφαλαιαγορά, αλλά σε μεγάλο βαθμό, και από ξένα

κεφάλαια καθώς οι επενδυτικές ανάγκες της χώρας είναι πολύ μεγάλες. Όλα αυτά σημαίνουν βαθιές αλλαγές στο επιχειρείν και στις επιχειρηματικές μας επιλογές των παραγόντων της οικονομίας και της αγοράς. Κυρίως όμως απαιτούν επενδύσεις με αξιόπιστα τολμηρά, και στοχευμένα επιχειρηματικά σχέδια συμβατά με τους μεγάλους αναπτυξιακούς στόχους της οικονομίας.

Η βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι αναπτυξιακές προοπτικές με αιχμή τις επενδύσεις, είναι ασφαλώς οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό και με τα άλλα διεθνή και εγχώρια χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο αναπτυξιακός νόμος. Οι αναπτυξιακοί πόροι που μπορεί να αξιοποιήσει η χώρα μας μπορούν συνολικά να φθάσουν και τα 80 δις. ευρώ.

Μόνο τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που είναι διαθέσιμα για τα επόμενα χρόνια ανέρχονται σε σχεδόν €60 δις. Σε αυτή τη διαδικασία, ο ρόλος των τραπεζών είναι καταλυτικός για την αξιοποίηση και την απορρόφηση των πόρων αυτών και κατ επέκταση για την υποστήριξη της μετάβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στην νέα εποχή.

Ο ΡΟΛΟΣ ΚΛΕΙΔΙ

Ιδιαίτερα ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καταλυτικός, όχι μόνο γιατί προσφέρει χρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους, αλλά διότι με τα κίνητρά του, διοχετεύει πόρους προς σημαντικούς τομείς, όπως αυτοί που στρατηγικά έχουν τοποθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο επίκεντρο του δρόμου προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευτεί στρατηγικά να υποστηρίζει έμπρακτα και ολοκληρωμένα την προσπάθεια της χώρας να ανασυγκροτήσει το παραγωγικό της μοντέλο, να ενισχύσει τις αναπτυξιακές της προοπτικές και τελικά να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της, για την 4ετία 2022– 2025 θα παρέχει συνολικές χρηματοδοτήσεις που θα ξεπεράσουν τα 27δις ευρώ, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων από εγχώριους, ευρωπαϊκούς και διεθνείς αναπτυξιακούς φορείς συμπεριλαμβανομένων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς ήταν η πρώτη τράπεζα που έλαβε από το Ταμείο Ανάκαμψης την τέταρτη δόση κεφαλαίων ύψους 300 εκ. ευρώ, μετά την επιτυχή απορρόφηση των κεφαλαίων που της έχουν διατεθεί, έχοντας αναλάβει συνολικά τη διαχείρισή πόρων συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε χρηματοδότηση 35 επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 2,46 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας πόρους του Ταμείου ύψους 700 εκ. ευρώ και δικά της κεφάλαια ύψους 580 εκ. ευρώ. Επίσης, μέσω του Αναπτυξιακού νόμου, εξετάζει επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αποσκοπεί στην στήριξη των επενδύσεων με έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, μέσω παροχής χαμηλότοκων δανείων, σε συγχρηματοδότηση με την τράπεζα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της κατηγορίας χρηματοδότησης είναι:

Χαμηλό πραγματικό κόστος δανεισμούΕυρεία επιλεξιμότητα δαπανών και επενδυτικών σχεδίωνΕκταμίευση σύμμετρη με τις ανάγκες του έργου και την πρόοδο εργασιώνΜειωμένη γραφειοκρατία - Συνήθη δικαιολογητικά χρηματοδότησηςΤ α χ ύ τ η τ α σ τ η ν αξιολόγηση και ένταξη στο πλαίσιο από την Τράπεζα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ESG)

Η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπ τ υ ξ η ς τ η ς Ε λ λ η ν ι κ ή ς οικονομίας και των επιχειρήσεων και την εναρμόνιση των εργασιών της με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής παρέχει χρηματοδοτήσεις σε επιλεγμένες επιχειρήσεις, με κριτήρια που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance – ESG). Τα κριτήρια αυτά συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην δυνατότητα των επιχειρήσεων να απορροφήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, σε αυτούς τους κλάδους, με συνολικό ποσό χρηματοδοτήσεων που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, θέτοντας κατά περίπτωση συγκεκριμένους στόχους που μεταξύ άλλων αφορούν:

- Τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας με μείωση της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος

- Τη μείωση των εκπομπών CO2 ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος

- Τη μείωση της κατανάλωσης νερού ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος

- Τη μείωση των απορριμμάτων από την παραγωγική τους διαδικασία

- Την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών

- Την εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης, όπως το ISO 14001 και ISO 50001

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Η πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων αποτελεί έναν από τους πυλώνες της στρατηγικής για την βιώσιμη ανάπτυξη και συνδέεται άμεσα με τις προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας. Περαν των κρίσιμων θεμάτων της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, η πράσινη μετάβαση του επιχειρηματικού τομέα είναι σήμερα μια μεγάλη πρόκληση που σχετίζεται με την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών πόρων που είναι διαθέσιμοι αλλά ταυτόχρονα έχουν και σαφή στόχευση.

Η Τράπεζα Πειραιώς παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάληψη δράσεων αναφορικά με την κλιματική αλλαγή υιοθετώντας συγκεκριμένους στόχους τόσο στο επίπεδο της δικής της προσαρμογής όσο και στο επίπεδο της υποστήριξης των πελατών της.

Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργήσει:

Ενα πλήρες φάσμα πράσινων τραπεζικών προϊόντων, με ευνοϊκότερους από τους συνήθεις όρους, με σκοπό τη στήριξη επιχειρήσεων και ιδιωτών που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα, αιολικά πάρκα, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί, ηλιοθερμικά συστήματα, γεωθερμία και βιομάζα).Πράσινα τραπεζικά προϊόντα, με ευνοϊκότερους από τους συνήθεις όρους για επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, τις πράσινες μεταφορές και τη διαχείριση αποβλήτων. Ενδεικτικά αναφέρονται:• Χρηματοδότηση πράσινων παρεμβάσεων/επισκευών στο κέλυφος των κτηρίων, αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, βιοκλιματικών κτηρίων-κτηρίων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, οικολογικής δόμησης, τεχνολογιών και υλικών εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και εταιρειών ενεργειακών επιθεωρητών και υπηρεσιών• Χρηματοδότηση εταιρειών που προμηθεύονται μεταφορικά μέσα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα• Χρηματοδότηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων (μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης, ανάκτησης αποβλήτων), συμβάλλοντας και στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου• Εφαρμογή διαδικασιών διαχείρισης θεσμικού και φυσικού κινδύνου από την κλιματική αλλαγή. Ανάπτυξη ειδικών ηλεκτρονικών εργαλείων για την αποτίμηση του κινδύνου που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή, καθώς και του κόστους προσαρμογής σε αυτήν (π.χ. επαναπροσδιορισμός επιχειρηματικού σχεδιασμού, εκσυγχρονισμός εξοπλισμού, νέες επενδύσεις).• Αποτίμηση, επίσης, των επιχειρηματικών ευκαιριών που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και ενημέρωση σε σταθερή βάση των μετόχων και των πελατών.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Inside Information Magazine - Ιούλιος 2023

Τράπεζα Πειραιώς ReporterReporter Magazine
Keywords
Τυχαία Θέματα