Τουρκικά ΜΜΕ: Συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν στις 9 Μαΐου, στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ που θεωρούν δεδομένη την επίσκεψή του στις 9 Μαΐου.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν διμερή θέματα, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η τελευταία κατάσταση στη Γάζα και η συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον

επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, μετά από χρόνια έντασης ανάμεσα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ενώ γίνεται μετά και τη συμφωνία που πέτυχε η Άγκυρα εξασφαλίζοντας F-16 με αντάλλαγμα το «πράσινο φως» της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Για το τελευταίο αναφέρουν ότι ο Ερντογάν θα συζητήσει την επιτάχυνση της διαδικασίας προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16.

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι το ραντεβού του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν κλείστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, στο περιθώριο της συνάντησης που έγινε στο Κίεβο, στις 20 Μαρτίου, μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων της G7 και άλλων εμπλεκόμενων χωρών σε σχέση με τα ουκρανικά σιτηρά.

Να σημειωθεί, πως μετά την έγκριση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών απέκτησαν δυναμική. Ο διευθυντής της MİT İbrahim Kalın και ο υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan ταξίδεψαν στις ΗΠΑ και πραγματοποίησαν κρίσιμες συναντήσεις. Τώρα ήρθε η ώρα να συναντηθούν οι ηγέτες.

#Ερντογάν #Μπάιντεν #Λευκος_Οίκος #συνάντηση
Keywords
Αναζητήσεις
tourkika-mme-synantisi-erntogan-bainten-stis-9-maou-stis-ipa.htm
Τυχαία Θέματα
Τουρκικά ΜΜΕ, Συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν, 9 Μαΐου, ΗΠΑ,tourkika mme, synantisi erntogan-bainten, 9 maΐou, ipa