Τουρκία: Το φιλοκουρδικό κόμμα απειλείται με απαγόρευση

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας προειδοποίησε το μεγαλύτερο φιλοκουρδικό κόμμα της χώρας, DEM, ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με νομικές διαδικασίες, ακόμη και με διακοπή της λειτουργίας του, όπως συνέβη με τον προκάτοχό του, αν δεν αποστασιοποιηθεί από τους Κούρδους μαχητές.

Το DEM, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, ιδρύθηκε πέρυσι, ως διάδοχος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), το οποίο αντιμετωπίζει ποινή κατάργησης λόγω φερόμενων δεσμών με Κούρδους μαχητές, σε μια δικαστική υπόθεση που συνάδει με την πολιτική καταστολής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το κυβερνών κόμμα

του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στο παρελθόν άνοιξαν υποθέσεις διακοπής λειτουργίας κομμάτων για υποστήριξη της τρομοκρατίας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι, στο παρελθόν, έχουν απαγορευτεί ορισμένα κόμματα, ενώ είναι σε εξέλιξη και άλλες υποθέσεις. «Επομένως, λέμε ότι εάν το κόμμα DEM ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, τότε θα αντιμετωπίσει την ίδια μεταχείριση», είπε. «Εμείς λέμε «κρατήστε αποστάσεις από την τρομοκρατία εάν δεν θέλετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με μια τέτοια νομική διαδικασία»».

«Δεν πρέπει να μας κουνάνε το δάχτυλο. Επαναλαμβάνω, η πολιτική διακοπής λειτουργίας, εκβιασμού και απειλών έχει τελειώσει», δήλωσε ο Τουντσέρ Μπακιρχάν, του DEM.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τα τουρκικά δικαστήρια βρίσκονται υπό την επιρροή της κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν, κάτι που αρνούνται ο ίδιος, αλλά και το κυβερνών κόμμα.

Τόσο οι εισαγγελείς όσο και η κυβέρνηση κατηγορούν το HDP για δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το HDP αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΦΙΛΟΚΟΥΡΔΙΚΟ_ΚΟΜΜΑ #απαγόρευση #τρομοκρατια #ΚΟΥΡΔΟΙ_ΜΑΧΗΤΕΣ
Keywords
Αναζητήσεις
tourkia-to-filokourdiko-komma-apeileitai-me-apagorefsi.htm
Τυχαία Θέματα