Τουρκία: Πανωλεθρία Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές-Έχασε Κων/πολη, Άγκυρα και Σμύρνη

Μεγάλη ήττα υπέστη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς έχασε στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, εν προκειμένω στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Σμύρνη. Η συμμετοχή ήταν περίπου 76%, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναδεικνύεται μεγάλος νικητής καθώς συγκεντρώνει πάνω από το 50% των ψήφων στον μεγαλύτερο δήμο της Τουρκίας, στην

Κωνσταντινούπολη. Με καταμετρημένο το 72,43% των ψήφων, ο Ιμάμογλου λαμβάνει 50,37%, ενώ ο Μουράτ Κουρούμ, ο υποψήφιος από το κόμμα AKP του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, λαμβάνει το 40,90%.

Την ίδια στιγμή, στην Άγκυρα υπερβαίνει τις 24 μονάδες η διαφορά μεταξύ του Μανσούρ Γιαβάς και του εκλεκτού του Ερντογάν Τουργκούτ Αλτιντόκ. Ειδικότερα, ο Γιαβάς, που προέβη σε δήλωση με την οποία ανακοίνωσε τη νίκη του, προηγείται με διαφορά με 58,79% στο 47,73% των καταμετρημένων ψήφων έναντι 33,30% του Αλτιντόκ. Στην Σμύρνη, το CHP διατηρεί την ηγεσία της πόλης, με τον Τζεμίλ Τουγκάι να συγκεντρώνει το 48,22% και τον Χαμζά Μουντέν (ΑΚΡ) στο 37,07%, με την ενσωμάτωση στο 66,35%.

Στα Άδανα, με καταμετρημένο το 41,22%, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, συγκεντρώνει 47,2%, έναντι 37,62% που συγκεντρώνει ο Φατίχ Μεχμέτ Κοτσαϊσπίρ. Στην Αττάλεια, με καταμετρημένο το 55,75% ο Μουχετίν Μποτσέκ, συγκεντρώνει 48,22%, έναντι 40,29% του Χακάν Τουτουντσού. Στην Προύσα, με καταμετρημένο το 59,4%, ο Μουσταφά Μποζμπέι, συγκεντρώνει 47,39% έναντι 38,34% του Αλινούρ Ακτάς.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, είδε μάλιστα το κόμμα του, AKP, να χάνει πολύ μεγάλο ποσοστό της δύναμής του και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) να δείχνει έτοιμο να αμφισβητήσει την εξουσία του. Από τις 81 μεγάλες περιφέρειες το CHP πήρε 35 (είχε 21 το 2019), το AKP 24 (είχε 39) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα 11 (από 3 το 2019). Σημειώνεται πως για πρώτη φορά από το 2002 το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κερδίζει στην επικράτεια με το ποσοστό να αναμένεται να φτάσει στο 40%.

Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από αυτές τις εκλογές είναι το γεγονός ότι το ΑΚΡ είναι πλέον το δεύτερο κόμμα σε επίπεδο επικράτειας και το CHP πρώτο. Στις βουλευτικές εκλογές, στις 14 Μαΐου πέρυσι η εικόνα ήταν αντίστροφη, το ΑΚΡ ήταν πρώτο με ποσοστό 36,30% και το CHΡ δεύτερο με 25,80%.

«Ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Ερντογάν η νίκη μας», είπε ο πρόεδρος των κεμαλιστών, Οζγκιούρ Οζέλ. Ευχαριστώντας όσους έτρεξαν για τα φυλλάδια, όσους κόλλησαν αφίσες, όσους ξημερώθηκαν για τους σκοπούς του κόμματος, ο πρόεδρος του CHP κόμπιασε και συγκινήθηκε πριν οι συγκεντρωμένοι αρχίσουν να φωνάζουν «Σε εσένα έχει εμπιστοσύνη η Τουρκία». «Δώσαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση. Θέλουμε να επιστρέψει η δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει χαμένος σε αυτή τη νίκη μας. Η νίκη μας δεν θα γίνει ήττα κανενός», είπε ο Οζέλ. Είπε ακόμη ότι χρωστούν πολλά στον μέχρι πρόσφατα πρόεδρο του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Όπως είχαμε υποσχεθεί, το CHP έσπασε το ταβάνι του 25%», τόνισε.

#Ρετζέπ_Ταγίπ_Ερντογάν #αυτοδιοικητικές_εκλογές #ΤΟΥΡΚΙΑ #Εκρέμ_Ιμάμογλου #AKP #CHP
Keywords
Αναζητήσεις
tourkia-panolethria-erntogan-stis-dimotikes-ekloges-echase-konpoli-agkyra-kai-smyrni.htm
Τυχαία Θέματα