Το πετρέλαιο απομακρύνεται από τα υψηλά 10μήνου-Στα ύψη το αέριο

Υποχωρούν τη Δευτέρα (11/9) οι τιμές του πετρελαίου μετά τις νέες περικοπές στην παραγωγής αργού, που ανακοίνωσαν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι οποίες είχαν οδηγήσει τις τιμές σε υψηλά 10 μηνών την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, διατηρούνται πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό τύπου Brent χάνει 40 σεντς ή 0,44% στα 90,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό πετρέλαιο

West Texas Intermediate σημειώνει απώλειες 65 σεντς ή 0,74% στα 86,86 δολάρια το βαρέλι.

Οι περικοπές της προσφοράς επισκίασαν τη συνεχιζόμενη ανησυχία για την κινεζική οικονομική δραστηριότητα την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι επενδυτές έμοιαζαν να επικεντρώνονται στους παράγοντες της ζήτησης τη Δευτέρα, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) και τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) να δημοσιεύουν τις μηνιαίες εκθέσεις τους εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, διευρύνεται σήμερα το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς συνεχίζονται οι απεργίες στις εξαγωγικές εγκαταστάσεις στην Αυστραλία. Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς κέρδισαν έως και 7,2% τη Δευτέρα, πλησιάζοντας τα 37 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε κέρδη 7,5%.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας των απεργιών, απειλείται η παραγωγή μονάδων που προμήθευσαν το 7% του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως το 2022. Η Chevron, που διαχειρίζεται τις επηρεαζόμενες εγκαταστάσεις, έχει υποβάλει αίτηση σε ρυθμιστική αρχή εργασίας για να βοηθήσει στην επίλυση της διαφοράς της με τα συνδικάτα.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νορβηγίας εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα εργασιών συντήρησης και θα βρεθεί αντιμέτωπο με περισσότερους περιορισμούς χωρητικότητας από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Οι κίνδυνοι εφοδιασμού έχουν κρατήσει σε αναμονή την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου για περισσότερο από ένα μήνα, προκαλώντας αστάθεια στις τιμές και αναδεικνύοντας την εξάρτηση από τις διεθνείς ροές του καυσίμου.

Στα βασικά μέταλλα, ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,33% ή 6,45 δολάρια στα 1.949,15 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι κερδίζει 1,01% στα 23,407 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κινείται υψηλότερα κατά 1,48% στα 3,7715 δολάρια η λίβρα. Το ευρώ υπερισχύει σήμερα κατά 0,31% έναντι του δολαρίου, με την σχετική ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,0732 δολάρια ανά ευρώ. Αντίθετα, το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί κατά 0,09% έναντι της βρετανικής λίρας, με την ισοτιμία τους να ανέρχεται στις 0,8574 στερλίνες ανά 1 ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜέταλλαΙΣΟΤΙΜΙΕΣΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΡΓΟΥαπεργίεςLNG
Keywords
Τυχαία Θέματα