Το Μεσανατολικό ανεβάζει το πετρέλαιο, παρά τα ενισχυμένα αποθέματα

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν την Τετάρτη (10/4) έπειτα από δύο ημέρες απωλειών, καθώς το αδιέξοδο στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ανανέωσε την αβεβαιότητα σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού από τη Μέση Ανατολή και αντιστάθμισε μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

«Ένα μέρος της ώθησης βγήκε από το ράλι του αργού πετρελαίου στις αρχές αυτής της εβδομάδας με τις ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και υψηλότερα αποθέματα στις ΗΠΑ», είπε ο Τόνι Σάικαμορ, αναλυτής αγοράς στην IG στη Σιγκαπούρη.

Η Χαμάς δήλωσε την Τρίτη ότι μια ισραηλινή πρόταση για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των παλαιστινιακών μαχητών, αλλά θα τη μελετήσει περαιτέρω και θα δώσει την απάντησή της στους μεσολαβητές.

Εάν η σύγκρουση συνεχιστεί, κινδυνεύει η εμπλοκή άλλων χωρών στην περιοχή, ιδιαίτερα του Ιράν που υποστηρίζει τη Χαμάς, του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 3,03 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Αυτό ξεπέρασε την άνοδο κατά περίπου 2,4 εκατομμύρια βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα επίσημα κρατικά δεδομένα για τα αποθέματα αναμένονται αργότερα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αύξησε την πρόβλεψή της για την παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, αναμένοντας αύξηση 280.000 bpd στα 13,21 εκατομμύρια bpd το 2024, αυξημένη κατά 20.000 bpd από προηγούμενη πρόβλεψη της Διοίκησης Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (ΕΙΑ).

Η EIA δήλωσε ότι αναμένει ότι οι τιμές του αργού μπρεντ θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 88,55 δολάρια το βαρέλι το 2024, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 87 δολάρια, και αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την εξέλιξη της ζήτησης για τα προηγούμενα δύο χρόνια.

«Σε γενικές γραμμές, επιβεβαίωσε εκ νέου τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου, με τον ΟΠΕΚ+ να έχει καλό έλεγχό της», δήλωσε ο αναλυτής της SEB Μπγιάρν Σίλντροπ.

Την Τρίτη, τόσο το μπρεντ όσο και το WTI υποχώρησαν περισσότερο από 1%, καθώς συνεχίζονταν στο Κάιρο οι συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Ο διοικητής του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν είπε ότι θα μπορούσε να κλείσει τα στενά του Ορμούζ εάν κριθεί απαραίτητο. Περίπου το ένα πέμπτο του όγκου της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται από το στενό καθημερινά.

Η Τουρκία είπε επίσης ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές διαφόρων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων αεροσκαφών, στο Ισραήλ μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το Ισραήλ είπε ότι θα απαντήσει.

Εν τω μεταξύ, ο Fitch μείωσε την προοπτική του για την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας σε αρνητική την Τετάρτη, επικαλούμενος κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά, καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει αυξανόμενη αβεβαιότητα στη στροφή της σε νέα μοντέλα ανάπτυξης.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,66% στα 85,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,74% στα 90,08 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,552% στα 27,200 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού διατηρούνται κοντά στο υψηλό ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης, υποστηριζόμενες από τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγιο και τις αβέβαιες προοπτικές για την κινεζική οικονομία, αν και υποχωρούν ελαφρά την Τετάρτη.

Το πολύτιμο μέταλλο υποχωρεί 0,76% στα 2.343,80 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι καταγράφει πτώση 0,46% στα 27,858 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,46% στα 4,2637 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,80% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0767 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,61% στο 1,2694 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,855 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα