Το μεγαλύτερο λιμάνι άνθρακα παγκοσμίως θα γίνει 100% πράσινο

20:56 9/1/2022 - Πηγή: Reporter

Το μεγαλύτερο λιμάνι άνθρακα στον κόσμο ανακοίνωσε ότι πλέον θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ανακοίνωση από το λιμάνι του Newcastle έρχεται καθώς η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα στην εθνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021.

Αν και το λιμάνι συνεχίζει να εξάγει κατά μέσο όρο 165 Mt άνθρακα ετησίως, η κίνηση είναι μέρος ενός σχεδίου για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2040 και για την αύξηση

του τμήματος των δραστηριοτήτων του εκτός άνθρακα, έτσι ώστε ο άνθρακας να αποτελεί μόνο το ήμισυ των εσόδων του το 2030.

Έχει υπογράψει συμφωνία με την Iberdrola, η οποία εκμεταλλεύεται το αιολικό πάρκο Bodangora κοντά στο Dubbo στην ενδοχώρα της Νέας Νότιας Ουαλίας, για συμφωνία λιανικής αγοράς ενέργειας που παρέχει στο λιμάνι πιστοποιητικά παραγωγής μεγάλης κλίμακας που συνδέονται με το αιολικό πάρκο.

Ο διευθύνων σύμβουλος Craig Carmody είπε ότι ο τίτλος του λιμανιού του Newcastle ως το μεγαλύτερο λιμάνι άνθρακα στον κόσμο «δεν είναι τόσο υπέροχος όσο ήταν» και ότι η αλλαγή ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί αυτό που συνέβη στο Newcastle και η βιομηχανία χάλυβα έκλεισε.

«Θα προτιμούσα να το κάνω τώρα, ενώ έχουμε τον έλεγχο της μοίρας μας, ενώ έχουμε έσοδα, παρά σε μια κατάσταση κρίσης όπου τα έσοδά μας έχουν καταρρεύσει και κανείς δεν θα μας δανείσει», είπε o Carmody.

«Παίρνουμε 84 σεντς ανά τόνο για τον άνθρακα που αποστέλλεται μέσω του λιμανιού μας. Παίρνουμε μεταξύ $6 και $8 για κάθε άλλο προϊόν. Μπορείτε να δείτε πού προτιμώ να έχω τα χρήματά μου».

Ως μέρος της μετάβασής του, το λιμάνι έχει μετατρέψει το 97% των οχημάτων του σε ηλεκτρικά και έχει συμμετάσχει σε άλλα έργα υποδομής για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες δραστηριότητές του.

Ο Andrew Stock, σύμβουλος για το κλίμα, ο οποίος ήταν ιδρυτικό μέλος της Clean Energy Finance Corporation, χαιρέτισε την εξέλιξη, αλλά είπε ότι υπάρχει «πολύς δρόμος ακόμη».

«Είναι καλό που το εξετάζουν, αλλά η διαφοροποίηση του εισοδήματος κατά 50% μέχρι το 2030, είναι ακόμα μια δεκαετία μακριά. Αυτός είναι πολύς άνθρακας που πρόκειται να περάσει από αυτό το λιμάνι, ιδιαίτερα όταν οι IEA και IPCC έχουν καταστήσει σαφές ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές», είπε ο Stock.

«Και το 50% μέχρι το 2030 είναι ακόμα 50% εισόδημα από άνθρακα», πρόσθεσε.

Ο Stock είπε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνουν μια «ταχεία πρόοδο στην απορρόφηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» παρόμοια με αυτή που συνέβη στη Νότια Αυστραλία, η οποία τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ορισμένες ημέρες.

Ο Carmody δήλωσε ότι ως «λιμάνι ανοιχτής πρόσβασης» η επιχείρηση δεν μπορούσε να αρνηθεί την κυκλοφορία εκτός από συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά ήλπιζε ότι το να δείξει ότι η εταιρεία ασπάζεται την αλλαγή θα ενθάρρυνε το εργατικό δυναμικό της και άλλους να κάνουν το ίδιο.

«Δεν έχει σημασία ποιες είναι οι ρυθμίσεις πολιτικής στην Αυστραλία, είναι αυτό που σκέφτεται κάποιος επενδυτής στη Νέα Υόρκη ή το Τόκιο», λέει ο Carmody.

«Δεν έχουμε πραγματικά επιλογή. Κανείς δεν θέλει να επενδύσει [να γίνει μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού ορυκτών καυσίμων]».

λιμάνιάνθρακας
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα