Το «χύμα» κτυπά τις εξαγωγές φρούτων

Χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, όπως πιστοποιητικά τυποποίησης εξάγονται από Έλληνες, Βαλκάνιους κ.ά. εμπόρους, ελληνικά φρούτα, όπως κεράσια προς την Ιταλία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Incofruit Hellas.

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Πολυχρονάκη, ειδικό σύμβουλο της Incofruit Hellas, “οι αρμόδιες ελληνικές ελεγκτικές αρχές χρειάζεται να επιβλέπουν την αυστηρή τήρηση των ενωσιακών εμπορικών προδιαγραφών εμπορίας-ποιότητας για τα αποστελλόμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα

όσο και της τήρησης των απαιτήσεων των πελατών-παραληπτών προς διασφάλιση της φήμης των ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών”.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης η πορεία των εξαγωγών είναι θετική στα κεράσια και πτωτική σε άλλα φρούτα. Έτσι την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιουλίου, οι εξαγωγές κερασιών σημείωσαν αύξηση 44,7% σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα έναν χρόνο πριν, ανερχόμενες σε 37.668 τόνους, καταγράφοντας για άλλη μια εβδομάδα ρεκόρ όλων των εποχών. Οι εξαγωγές ροδακίνων υποχώρησαν κατά 6,4%, με την εμπορεύσιμη παραγωγή να βρίσκεται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Οι εξαγωγές βερικόκων ολοκληρώθηκαν και κινήθηκαν πτωτικά (-8%), στους 19.502 τόνους λόγω μειωμένης παραγωγής.

Οι εξαγωγές καρπουζιών συνεχίζονται με θετικούς μεν ρυθμούς αυξημένες κατά 13,2% στους 185.772 τόνους, ωστόσο οι τιμές παραγωγού κινούνται σε χαμηλά επίπεδα λόγω και της μείωσης της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά.

Γιώργος Αλεξάκης

εξαγωγέςΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΑΔΑΦΡΟΥΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα