Τι προβλέπει η ING για την ελληνική οικονομία

Η μετάβαση της οικονομίας στη νέα κανονικότητα και η διατήρηση ενός καλού ρυθμού ανάπτυξης δεν είναι εύκολη υπόθεση σύμφωνα με την ING, η οποία αναμένει από την Ελλάδα να παραμείνει σε υψηλότερη τροχιά ανάπτυξης από το μέσο όρο της ευρωζώνης για τουλάχιστον μερικά χρόνια ακόμα.

Όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, η ελληνική οικονομία έχει επωφεληθεί από τη μεταπανδημική περίοδο των παρατεταμένων επιπτώσεων

της επαναλειτουργίας και της σχετικής ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες. Η κάλυψη του τουρισμού φαίνεται να είναι ακόμα σε ισχύ, σημειώνει η ING και προσθέτει πως σε ετήσια βάση, ο αριθμός των αφίξεων έχει ήδη φτάσει πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Παράλληλα, η οικονομική ανάκαμψη το 2022 επέφερε βελτιώσεις στην αγορά εργασίας που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Τον Μάιο, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε υπό του 11% για πρώτη φορά από τα τέλη του 2009. Η ενίσχυση της απασχόλησης -με τη βοήθεια της μείωσης του πληθωρισμού- συνέχισε να προωθεί το διαθέσιμο εισόδημα, στηρίζοντας εν τέλει την κατανάλωση.

Προφανής στόχος η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα

Σύμφωνα με την ING, μια προφανής προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να επαναφέρει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Με μια πιθανή νέα κανονικότητα που χαρακτηρίζεται από υψηλότερα επιτόκια και αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, οι οίκοι αξιολόγησης ενδέχεται να περιμένουν ορισμένα στοιχεία σχετικά με τη μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους πριν πατήσουν τη «σκανδάλη».

Οι εξελίξεις στους λογαριασμούς του δημόσιου τομέα μέχρι τον Μάιο δείχνουν ήδη πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος. Αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, αλλά η επανέναρξη της μεταρρυθμιστικής πορείας, που προσωρινά παραμερίστηκε κατά τα χρόνια της πανδημίας/ενεργειακής κρίσης, θα είναι πιθανότατα εξίσου σημαντική για τους αρμόδιους φορείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ING προβλέπει για το 2023 αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,7% σε ετήσια βάση, με ανοδικούς κινδύνους (upside risks) σε περίπτωση που η πορεία αποπληθωρισμού αποδειχθεί ταχύτερη απ’ ό,τι αναμένει προς το παρόν ο επενδυτικός οίκος.

ΕΛΛΑΔΑεπενδυτική βαθμίδανέα κανονικότηταανάπτυξηΤουρισμόςαγορά εργασίαςΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ
Keywords
Αναζητήσεις
ti-provlepei-i-ing-gia-tin-elliniki-oikonomia.htm
Τυχαία Θέματα