Τι μάθαμε από την πρώτη συνέντευξη Κασσελάκη

Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να διατυπώσει πολιτικό λόγο και να πάρει θέση σε φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε πολλές φορές ότι θέλει το κόμμα να αποκτήσει την ταυτότητα της «Σύγχρονης Πατριωτικής Αριστεράς».

Σημείωσε ακόμα πως «η απλή αναλογική απέτυχε και θα φτιάξουμε σχέδιο για αυτοδύναμη κυβέρνηση». Στους διαφωνούντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ

έστειλε το μήνυμα «δείξτε συντροφικότητα. Μίλησε γενικά για τις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει και έκανε σαφές πως ακόμα δεν είναι απόλυτα έτοιμος, γι΄αυτό και προτιμά να τον εκπροσωπήσει στη Βουλή ο Σωκράτης Φάμελλος.

"Η Αριστερά δεν πρέπει να φοβάται την Κανονικότητα", είπε ακόμα και πρόσθεσε πως δεν θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά αυτοδυναμία, αποκηρύσσοντας την απλή αναλογική.

Ουσιαστικά, στα παραπάνω απέδωσε την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και τη μεγάλη πτώση των ποσοστών του.

Όσο για την "παραγωγή πολιτικής" είπε πως σέβεται τα όργανα του κόμματος, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη επαφή με την κοινωνία.

Με αυτή τη λογική, ο κ. Κασσελάκης επιλέγει ξεκάθαρα αντί να είναι στη Βουλή, να κάνει περιοδείες κάθε μέρα και να συλλέγει ιδέες. Παράλληλα, ανοίγει ψηφιακή πλατφόρμα για να καταθέτουν οι πολίτες τις προτάσεις τους, τις οποίες θα τις παίρνουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και θα τις επεξεργάζονται.

Για το θέμα ανέβασε και βίντεο στα social media, την επόμενη μέρα της συνέντευξης.

Εθνικά θέματα

Σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα, στα οποία ξεκίνησε στραβά με το ολίσθημα για τα Κατεχόμενα, ο κ. Κασσελάκης επέμεινε στον όρο "Πατριωτική Αριστερά".

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά απάντησε: «Ο διάλογος μετά τους σεισμούς στη γείτονα και την προσέγγιση που ακολούθησε είναι ευπρόσδεκτος. Η συζήτηση στη Χάγη θα πρέπει να είναι μόνο για υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ. Η αποστρατικοποίηση των νησιών για εμάς είναι κόκκινη ζωή. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που πρεσβεύω είναι μια πατριωτική Αριστερά». Αναφορές σε Τσίπρα και Ανδρέα

Αξίζει να αναφέρουμε ότι Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε επίσης πολλές φορές τον όρο "κοινωνικό κράτος" και έκανε ιδιαίτερες αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Πρέπει να φτιάξουμε κοινωνικό κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη. Μεγάλη παρακαταθήκη Τσίπρα τα κοινωνικά επιδόματα. Ο Ανδρέας έκανε επίσης τομές στο κοινωνικό κράτος τη δεκαετία του '80, που αποτελούν σημείο αναφοράς», είπε.

Οικονομία

Τέλος, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στο κομμάτι της οικονομίας, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να υπάρξει μείωση ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και καύσιμα, ώστε να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. "Ας γίνει πιλοτικά σε Ρόδο, Έβρο και Θεσσαλία", πρότεινε.

Για την επενδυτική βαθμίδα τόνισε πως είναι "ευπρόσδεκτη¨, αλλά έχει γίνει στις πλάτες των πολιτών. Έχουμε φτωχοποιήσει τον Έλληνα για να έχουμε καλά δημοσιονομικά".

Έκλεισε ενημερώνοντάς μας ότι θα πάει φαντάρος μόλις δρομολογηθούν οι εξελίξεις για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που λογικά πάει για μετά το Νοέμβριο.

Σε γενικές γραμμές, ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να είναι άνετος και παράλληλα να εκφράσει πολιτικές θέσεις, αλλά η αμηχανία του -παρότι η συνέντευξη ήταν μαγνητοσκοπημένη- ήταν εμφανής. Σίγουρα χρειάζεται χρόνο για να αποκτήσει περισσότερο "αέρα". Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας μας ενημέρωσαν ότι "μαθαίνει γρήγορα". Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν, πάντως, πως ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η αναστάτωση εντός του ΣΥΡΙΖΑ κάνει δύσκολη τη ζωή του Στέφανου Κασσελάκη και αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο στα εσωκομματικά δύσκολα θα ανεβάσει τα ποσοσοτά του κόμματός του.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣΣΥΡΙΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα