«Θερμό» επεισόδιο Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη στο Όσλο (video)

Θερμό διπλωματικό επεισόδιο σε ουδέτερο έδαφος (στο Όσλο) είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία.

Ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στη Νορβηγία απάντησε στις αιτιάσεις της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, με αφορμή και τις νέες δηλώσεις Ερντογάν για το θέμα και εξέφρασε τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Σημείωσε δε πως το casus belli από τη μεριά της Τουρκίας ουσιαστικά δεν αφήνει άλλα περιθώρια στην Ελλάδα, παρά να εξασφαλίσει την ασφάλεια των

νησιών της.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συμμετείχε στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία.

Ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε χάρτες για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Δήλωσε δε χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο συμφωνία, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli».

Την ώρα εκείνη ζήτησε τον λόγο ο Τούρκος πρέσβης στη Νορβηγία, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι όλα όσα άκουσε δεν ήταν καθόλου ευχάριστα. Απευθυνόμενος στον Έλληνα Υπουργό είπε σε προκλητικό τόνο: «Χάνετε το κρίσιμο σημείο», είπε απευθυνόμενος στον Έλληνα Υπουργό και σημείωσε ότι όλα όσα κάνει η Τουρκία τα κάνει σε απάντηση των ελληνικών κινήσεων, αναφέροντας για παράδειγμα ότι το casus belli εκδόθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση όταν η Ελλάδα είπε ότι θα επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά ύδατά της στα 12 νμ.

«Η Τουρκία δεν προσχώρησε στη Σύμβαση διότι ακριβώς υπήρχαν διαφορές στο Αιγαίο», είπε ο πρέσβης, ενώ στο σημείο εκείνο -ξεπερνώντας κάθε όριο- είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια ότι «το Αιγαίο έχει δυο πλευρές. Η μία είναι αυτή της Μικράς Ασίας θα πρέπει μάλλον να τη θυμάστε από την Ιστορία, υπονοώντας προφανώς τα γεγονότα του 1922».

«Η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει διάλογο μόνο επί του Δικαίου της Θάλασσας», είπε ο πρέσβης, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν έχει διάθεση για πραγματικό διάλογο, θέτοντας τέλος και στο τραπέζι το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, επικαλούμενος τη Συνθήκη της Λωζάνης, αγνοώντας όμως προφανέστατα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τη διατήρηση της στρατιάς του Αιγαίου στα παράλια της Μικράς Ασίας, με την παρουσία μάλιστα ισχυρών αποβατικών δυνάμεων, και τη μόνιμη απειλή πολέμου κατά της χώρας μας.

Ο Νίκος Δένδιας πήρε το λόγο και απάντησε σε έντονο ύφος στον Τούρκο πρέσβη πως με την τοποθέτησή του ουσιαστικά... ομολογεί ότι πράγματι η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα.

«Η Άγκυρα αγνοεί πριν και πρώτα απ’ όλα τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, σε άρθρο του οποίου αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται όχι μόνο η χρήση, αλλά και η απειλή χρήσης βίας», τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Τι είναι λοιπόν το casus belli», αναρωτήθηκε αμέσως μετά και ξεκαθάρισε ότι αν η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνα, των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία πρόοδος.

ΔένδιαςΤΟΥΡΚΙΑπρέσβηςΕΛΛΑΔΑΌσλο
Keywords
Τυχαία Θέματα