Τέμπη: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή- Δείτε live

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιείται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη. Την ένταση πυροδότησε η απουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από την αίθουσα που προκάλεσε επικριτικά σχόλια από την αντιπολίτευση.

Στην αίθουσα βρίσκονται βέβαια συγγενείς των θυμάτων που παρακολουθούν τη συζήτηση επί των πορισμάτων του κάθε κόμματος, με την οποία κλείνουν οι εργασίες της Εξεταστικής για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Τη συζήτηση άνοιξε

ο κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίες επικεντρώθηκε στις ευθύνες του σταθμάρχη Λάρισας και των δύο μηχανοδηγών σημειώνοντας ότι το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος καταγράφηκαν τουλάχιστον επτά παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας. Άλλωστε και το πόρισμα της ΝΔ αυτό αναφέρει, πως δηλαδή δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων αλλά "ανθρώπινα λάθη".

«Δεν έχουν καμία βάση οι συζητήσεις που καλλιεργούνται σκόπιμα για δήθεν άρνηση σύστασης προανακριτικής επιτροπής καθώς ουδέποτε κατατέθηκε τέτοια πρόταση με συγκεκριμένο κατηγορητήριο από την αντιπολίτευση. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με το δυστύχημα των Τεμπών. Αφορούσαν την οικονομική διαχείριση της σύμβασης 717. Όσοι εξέθρεψαν και επένδυσαν σε αυτές τις παραφιλολογίες σκοπίμως παραπλανούν» είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας σε άλλο σημείο», είπε ακόμα ο εισηγητής της ΝΔ/

Φάμελλος: Θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τον εισηγητή, Βασίλη Κόκκαλη, μίλησε και ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος τόνισε:

“Κυρίες και κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης έχετε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την ελληνική Βουλή, αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα”.

Είπε ακόμα ότι “παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και των φιλικών της Μέσων Ενημέρωσης, να μειωθεί το κοινωνικό αποτύπωμα αυτού του εγκλήματος, όπως είδαμε και τη Δευτέρα με την αποσιώπηση της παρέμβασης της κυρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει σημαδέψει τη χώρα μας. Και το έγκλημα των Τεμπών μεγεθύνεται κάθε μέρα από την συντονισμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να συγκαλύψουν τις ευθύνες”.

Σχολίασε δε ότι “η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη”. Είπε ότι “ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζοντας σήμερα δεν συμμετέχει στη συζήτηση της ελληνικής Βουλής για δικαιοσύνη- και μην επιχειρήσετε συμψηφισμούς με άλλες υποθέσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα”. Υποστήριξε ότι η κοινωνία δεν πιστεύει την κυβέρνηση και ότι “το σκάνδαλο της συγκάλυψης έχει περάσει τα σύνορα της χώρας μας”.

Μιλένα Αποστολάκη: Μεθοδευμένη οργάνωση της συγκάλυψης της τραγωδίας των Τεμπών από την κυβέρνηση

Στην απόφαση του Πρωθυπουργού να απουσιάζει από τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής στάθηκε στην ομιλία της στη Βουλή η βουλεύτρια Βόρειου Τομέα και Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, χαρακτηρίζοντας την «κυνική επίδειξη περιφρόνησης στην μνήμη των νεκρών, στο συλλογικό πένθος, στην εθνική απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη και βέβαια στην κοινοβουλευτική και θεσμική τάξη».

Στην ομιλία της η Μιλένα Αποστολακη υπογράμμισε πως αυτή η απουσία συνοψίζει τη συστηματική και μεθοδευμένη οργάνωση της συγκάλυψης της τραγωδίας των Τεμπών από την κυβέρνηση, με κύριο άξονα το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Αυτό αποτέλεσε την «άνωθεν εντολή η οποία κατηύθυνε τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, καθοδήγησε τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούσαν τη λειτουργία και τη διάρκειά της και κυρίως υπαγόρευσε το περιεχόμενο του πορίσματος που σήμερα συζητάμε».

Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την Εξεταστική Επιτροπή «ένα μαύρο στίγμα, μία μελανή σελίδα στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας» καθώς είχε «έναν και μοναδικό στόχο από την αρχή της σύστασής της: την οργανωμένη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών».

Από το ΚΚΕ η κυρία Μαρία Κομνηνάκα είπε πως «ο λαϊκός παράγοντας θα αποτελέσει θρυαλλίδα ώστε οι προσπάθειες συγκάλυψης να μην περάσουν».

Δείτε live

#Τέμπη #πόρισμα #Βουλή #Μητσοτακης #κόμματα #ΚΟΝΤΡΑ #Ενταση
Keywords
Αναζητήσεις
tebi-se-ypsilous-tonous-i-syzitisi-sti-vouli-apon-o-prothypourgos.htm
Τυχαία Θέματα