Ταμείο Ανάκαμψης: Ευκαιρίες χρηματοδότησης επιχειρήσεων με ελάχιστο επιτόκιο 0,35%

Του Κώστα Βαμβακά, Διευθύνοντος Συμβούλου της VK PREMIUM Συμβούλων Ανάπτυξης Επιχειρήσεων

Τεράστια ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το οποίο σταδιακά θα διοχετεύσει 18,4 δισ. ευρώ με τη μορφή επιδοτήσεων και 12,7 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Η βελτίωση του ευρύτερου επιπέδου εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία έχει οδηγήσει σε αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο μπορεί να ενισχυθεί από τις δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχονται από τους πόρους του ΤΑΑ.

Πιο

συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση μέσω δανείου από το ΤΑΑ έχει ελάχιστο επιτόκιο με ποσοστό 0,35% δίνοντας την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Όλες οι επιχειρήσεις, υφιστάμενες ή νέες, ανεξαρτήτως μεγέθους και νομικής μορφής μπορούν να αιτηθούν για τα παραπάνω χαμηλότοκα δάνεια, μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών.

Για να μπορέσει μια επιχείρηση να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΤΑΑ, θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδυτικά έργα και πρωτοβουλίες που ανήκουν στους 5 πυλώνες χρηματοδότησης, δηλαδή έργα που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αναπτύσσουν την καινοτομία και την έρευνα, ενισχύουν την εξωστρέφεια και συμβάλλουν στην ανάπτυξη συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Τα δάνεια του ΤΑΑ καλύπτουν κατά μέγιστο βαθμό το 50% του ύψους κάθε επενδυτικού σχεδίου. Η ιδιωτική συμμετοχή καλύπτει τουλάχιστον το 20% του προϋπολογισμού της επένδυσης, ενώ το τραπεζικό ίδρυμα θα δανειοδοτήσει τουλάχιστον το 30%.

Πυλώνες χρηματοδότησης και ενδεικτικές δαπάνες ανά πυλώνα

Πράσινη Μετάβαση

Προκειμένου να χορηγηθεί ένα δάνειο από το ΤΑΑ που να αφορά στον πυλώνα της πράσινης μετάβασης, είναι απαραίτητο ο προϋπολογισμός επενδύσεων μίας επιχείρησης να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 20% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.
Οι ενδεικτικές δαπάνες στον πυλώνα της πράσινης μετάβασης αφορούν:

Ενεργειακή Αναβάθμιση: Κτιριακές Εγκαταστάσεις, Εξοπλισμός & Οχήματα, ΥποδομέςΕξοικονόμηση Ενέργειας: Εγκατάσταση ΑΠΕ, Μονάδες ΑνακύκλωσηςΠροστασία Περιβάλλοντος: Εξυγίανση & ΑποκατάστασηΠράσινες Δεξιότητες: Έρευνα & Καινοτομία, Απασχόληση ΠροσωπικούΨηφιακός Μετασχηματισμός

Προκειμένου να χορηγηθεί ένα δάνειο που να αφορά στον πυλώνα του ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι απαραίτητο ο προϋπολογισμός επενδύσεων πράσινης μετάβασης μίας επιχείρησης να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 10% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.
Οι ενδεικτικές δαπάνες στον πυλώνα του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι οι εξής:

Ψηφιοποίηση υπηρεσιών: Ψηφιοποίηση επιχειρήσεων προς βελτίωση της ηλεκτρονικής τους δραστηριότητας αλλά και προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικούΨηφιακές υποδομές: Επενδύσεις σε τεχνολογίες, δεξιότητες, υποδομές και λύσεις που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοσηΣυνεργατικοί σχηματισμοί: Υποστήριξη συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας (επιχειρήσεων, ερευνητικών οργανισμών και δημόσιων αρχών) σε ψηφιακές δραστηριότητεςΚόμβοι ψηφιακής καινοτομίας: Βελτίωση της καινοτομίας των επιχειρήσεων με χρήση ψηφιακών τεχνολογιώνΨηφιοποίηση επιχειρήσεων: Εγκατάσταση νέων ηλεκτρονικών συστημάτων / υποδομών και ψηφιακή εκπαίδευση του προσωπικούΚαινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη;

Για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στην κατεύθυνση της καινοτομίας, θα πρέπει οι επενδύσεις να στοχεύουν σε τουλάχιστον έναν από τους δείκτες που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενδεικτικές δαπάνες στον πυλώνα καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης είναι οι εξής:

Προώθηση έρευνας & καινοτομίαςΕγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων και υπηρεσιώνΚατασκευή, επέκταση ή εκσυγχρονισμός υφιστάμενης παραγωγικής γραμμήςΒεβαιώσεις δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευναςΒελτίωση υφιστάμενων μεθόδων παραγωγής, διάθεσης προϊόντων/ υπηρεσιώνΕξωστρέφεια

Για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας, θα πρέπει οι επενδύσεις να στοχεύουν στη βελτίωση των εξής δεικτών: Εξαγωγική δραστηριότητα που να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 15% του κύκλου εργασιών ή προϋπολογισμό εξαγωγών που να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 15% των προβλεπόμενων συνολικών εσόδων, καθώς και επενδυτικά σχέδια στον κλάδο του τουρισμού.
Οι ενδεικτικές επενδύσεις στον πυλώνα εξωστρέφειας είναι οι εξής:

Επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεωνΚατασκευή νέων υποδομώνΕκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομώνΑναβάθμιση αποθηκευτικών υποδομώνΕνίσχυση προσφερόμενων υπηρεσιώνΑνακαίνιση ξενοδοχειακής μονάδαςΕιδικά για τις περιπτώσεις τουριστικών επενδύσεων σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων τουριστικών κατοικιών, η ποσόστωση δανείου ΤΑΑ επί του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται αυτοτελώς στο 40%, ανεξαρτήτως οικονομικών στοιχείων του επενδυτή ή προβλέψεων εσόδων του επενδυτικού σχεδίου.Εξαγορές και συγχωνεύσεις

Τα επενδυτικά σχέδια στην κατεύθυνση εξαγορών & συγχωνεύσεων θα πρέπει να στοχεύουν στην ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας. Ενδεικτικές επενδύσεις στον πυλώνα εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι η συγχώνευση ή εξαγορά επιχείρησης για καθετοποίηση δραστηριότητας και δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Αντίστοιχα ενδεικτική επιλέξιμη δαπάνη είναι το κόστος που προκύπτει από την συγχώνευση ή την εξαγορά μίας επιχείρηση.

Η VK PREMIUM – Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων διαθέτοντας την απαραίτητη εμπειρία και εξειδίκευση, αναλαμβάνουν την εκπόνηση της απαιτούμενης τεχνικοοικονομικής μελέτης για το επενδυτικό σχέδιο για τη δανειοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Περισσότερες πληροφορίες στo [email protected] ή στο τηλέφωνο 210-6835560.

Ταμείο ΑνάκαμψηςρευστότηταΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣχρηματοδότηση
Keywords
Τυχαία Θέματα