Τα βρήκαν Γερμανία και Γαλλία

Εχουν ξεπεραστεί οι διαφωνίες... που μέχρι πριν από λίγο διαψεύδονταν.Σαν να έχουν ξεπεράσει τις όποιες διαστάσεις τους η Γερμανία και η Γαλλία στο ζήτημα του EFSF εν όψει της Συνόδου Κορυφής την Κυριακή, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει κοινή θέση της Γερμανίας και της Γαλλίας
σε αυτά τα ζητήματα» δήλωσε ο Β.Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος τόνισε πάντως πως δεν τίθεται ζήτημα μόχλευσης των κεφαλαίων του μηχανισμού μέσω της ΕΚΤ, πρόταση στην οποία αντιτίθεται σταθερά το Βερολίνο. Όσον αφορά δε τις λεπτομέρειες για τοσχέδιο μόχλευση, ο υπουργός ανέφερε πως είναι ακόμη υπό κατάρτιση. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε λύση που προβλέπει εμπλοκή κάτι τέτοιο» [εμπλοκή της ΕΚΤ στη μόχλευση του EFSF] ανέφερε ο υπουργός.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρξει την ερχόμενη Τετάρτη νέα Σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το τελικό ύψος του haircut που θα επιβληθεί στο ελληνικό χρέος και να επιτευχθεί συμφωνία για τη μόχλευση του EFSF.

Διαψεύδει τα περί αναβολής της Συνόδου Κορυφής ο Ρεν

Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ, Όλι Ρεν, κληθεί να σχολιάσει τα γερμανικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για την πιθανότητα αναβολής της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής. Παράλληλα, γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι η Σύνοδος θα διεξαχθεί κανονικά, αλλά στη διάρκειά της δεν θα υπάρξει συμφωνία για τη μόχλευση του ΕFSF.

Η Die Welt επικαλείται σχετικές πληροφορίες, από τη στιγμή που δεν τα έχει βρει Γαλλία - Γερμανία ως προς τη μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF, δεν αποκλείεται η αναβολή της κυριακάτικης συνόδου. Σημειώνεται ότι ήδη έχει αναβληθεί η προγραμματισμένη για τις 18/10 Σύνοδος.

Ωστόσο, δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν άγνοια για το ενδεχόμενο της αναβολής, σε δηλώσεις τους στο Reuters.

«Δραματοποιούν λίγο τα γεγονότα», είπε ένας διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι δεν έχει υπόψη του οποιαδήποτε αλλαγή στα σχέδια.

Απευθείας κρατικό χρέος θα μπορεί να αγοράζει ο EFSF
Μια χώρα της ευρωζώνης θα πρέπει να έχει βιώσιμο χρέος για να δικαιούται στήριξη του EFSF στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων της, σύμφωνα με τα βασικά σημεία που θα διέπουν τον μηχανισμό διάσωση, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο EFSF μπορεί να αγοράζει τα ομόλογα χώρας από την δευτερογενή αγορά, κάνοντας χρήση της δικής του χρηματοδοτική ικανότητα, μόλις η ΕΚΤ και οι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης εγκρίνουν ένα τέτοιο αίτημα.

Το έγγραφο αναφέρει ότι μόνο οι χώρες που εκπληρώνουν τις δεσμεύσει
Keywords
Τυχαία Θέματα