Τα επόμενα «βήματα» για την είσοδο του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο

Στον αστερισμό της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) «μαμούθ» για τα δεδομένα του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινείται το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, καθώς μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, το «πράσινο φως» άναψε και η γενική συνέλευση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

(ΔΑΑ). Πέρα από την εισαγωγή των μετοχών στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., η ΓΣ του αερολιμένα ενέκρινε την τροποποίηση του άρθρου 6.2 του υφιστάμενου καταστατικού της εταιρείας, που αφορά το είδος των μετοχών της.

Απομένουν λίγες μεν, σημαντικές δε, κινήσεις προκειμένου να γίνει πράξη η πολυπόθητη είσοδος του Ελ. Βενιζέλος στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Υπολογίζεται ότι στο τέλος του τρέχοντος μήνα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο, οπότε και θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για τα διαδικαστικά της IPO. Οι μετοχές προβλέπεται ότι θα τεθούν προς διαπραγμάτευση έως τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως προκύπτει και από πρόσφατη δήλωση ανώτερου αξιωματούχου του ΤΑΙΠΕΔ στο Reuters.

Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τροποποιήθηκε η αρχική σύμβαση ανάπτυξης του αεροδρομίου προκειμένου να πληροί ορισμένες προδιαγραφές και πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης που απαιτούνται για τις εισηγμένες του Χρηματιστηρίου. Αρχικά καταργούνται οι περιορισμοί σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής των μετόχων εκτός Δημοσίου (ιδιώτες μέτοχοι) στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΑΑ.

Παράλληλα, μετά την εισαγωγή στο Χ.Α. ορίζεται ότι ο γενικός διευθυντής αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου και ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή (CEO), ενώ θα είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, έχοντας αυξημένες αρμοδιότητες και πιο ενεργό ρόλο στην εταιρεία. Σημειώνεται ότι με το σημερινό καθεστώς ο γενικός διευθυντής δεν είναι μέλος του ΔΣ. Αλλάζει επίσης η διαδικασία με την οποία η εταιρεία συνάπτει διαφόρων ειδών συμβάσεις μεγάλης διάρκειας, με ημερομηνία λήξης μεταγενέστερη από τη λήξη της σύμβασης ανάπτυξης του αεροδρομίου. Από εδώ και στο εξής αυτό μπορεί να συμβαίνει εφόσον πιστοποιείται από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο ότι οι εν λόγω συμβάσεις είναι προς όφελος του αεροδρομίου και από τη φύση τους δεν θα μπορούσαν να είναι μικρότερης διάρκειας.

Οι αλλαγές στα ποσοστά και το νέο ΔΣ

Η δημόσια εγγραφή αφορά το 19% -από το αρχικά 20%- του αεροδρομίου, καθώς το υπόλοιπο 1% θα πουληθεί στην οικογένεια Κοπελούζου, η οποία από την πλευρά της κατέχει σήμερα το 5% του ΔΑΑ. Ένα επιπλέον 10% θα αγοραστεί από την AviAlliance, που ανήκει στο καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PSP Investments, ανεβάζοντας το ποσοστό του στο 50+%. Το προς διάθεση συνολικά 30% (20% μέσω Χρηματιστηρίου και 10% στην AviAlliance) ανήκει σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ -το οποίο αποεπενδύει- και θα διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Αναφορικά με τις υπόλοιπες συμμετοχές, το Υπερταμείο κατέχει ποσοστό 25% και η AviAlliance λίγο πάνω από 40% (προς το παρόν).

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το αεροδρόμιο θα είναι πλέον έτοιμο να προχωρήσει για τις μεγάλες αναμενόμενες επενδύσεις, που περιλαμβάνουν ένα νέο τέρμιναλ (ή μεγάλη επέκταση του υφιστάμενου) που δεν προχώρησαν λόγω της πανδημίας, και συνολικές επενδύσεις που φημολογείται ότι ξεπερνούν σε πρώτη φάση τα 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η IPO του αεροδρομίου έρχεται με ανανεωμένο διοικητικό συμβούλιο, καθώς από τα μέσα Δεκεμβρίου 2023 νέος πρόεδρος είναι ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης, με τον Γιάννη Παράσχη (πρόεδρος του ΣΕΤΕ) να παραμένει στη θέση του CEO. Η θητεία του νέου ΔΣ έχει οριστεί έως τις 14 Δεκεμβρίου 2025.

Ρεκόρ επιβατικής κίνησης

Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε το 2023 η επιβατική κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος, από το οποίο το περασμένο έτος διακινήθηκαν συνολικά 28.174.150 επιβάτες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία του ΔΑΑ, ο πρωτοφανής αυτός αριθμός διακινούμενων επιβατών από τον αερολιμένα το 2023, ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία τα 28 εκατ. επιβάτες, υπερβαίνοντας περισσότερο από 2,5 εκατομμύρια επιβάτες το αντίστοιχο προηγούμενο ρεκόρ του 2019 (25,57 εκατ.).

Ειδικότερα, η επιβατική κίνηση κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ανήλθε σε 28,17 εκατ., αυξημένη κατά 24% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 10,2% σε σύγκριση με το 2019. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση, ξεπέρασαν το επίπεδο του 2022 κατά 18,9% και 26,4%, αντίστοιχα, ενώ παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 13,3% και 8,8% αντίστοιχα.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2023, ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 241.604, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 13,2% σε σύγκριση με το 2022 και 7,1% σε σύγκριση με το 2019. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις ήταν περισσότερες κατά 7,4% και 18,1% σε σύγκριση με το 2022, και αντίστοιχα κατά 10,5% και 4,6% σε σύγκριση με το 2019.

Η επιβατική κίνηση του ΔΑΑ κατά τη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου ανήλθε σε 1,86 εκατ., αυξημένη κατά 17,1% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και αυξημένη κατά 13,6% σε σχέση με το προπανδημικό 2019. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν το αντίστοιχο επίπεδο του 2022 κατά 11,9% και 19,4% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με το 2019, τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι διεθνείς επιβάτες ήταν περισσότεροι κατά 20,8% και 10,7% αντίστοιχα.

Αριστοτέλης Παππάς

#αεροδρόμιο_Ελευθέριος_Βενιζέλος #Διεθνής_Αερολιμένας_Αθηνών #Χρηματιστήριο_Αθηνών #IPO #εισαγωγή_εταιρείας
Keywords
Τυχαία Θέματα