Σύστημα «συναγερμού» για να μη χάνονται οι ρυθμίσεις στην Εφορία

11:45 6/5/2024 - Πηγή: Reporter

Μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης ενεργοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Με το σύστημα που ίσχυε μέχρι και πριν λίγο καιρό, μια ρύθμιση μπορούσε να χαθεί ακόμα και εντός 24 ωρών με αποτέλεσμα χιλιάδες να χάνουν τις ρυθμίσεις τους λόγω καθυστερήσεων.

Με το νέο σύστημα δίνεται περιθώριο 3 μηνών για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους και εξόφλησης ή ρύθμισης των νέων οφειλών από την πάροδο της

προθεσμίας καταβολής τους προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ρύθμισης.

Με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους εφόσον:

- Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024.

- Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.

Παράλληλα με το νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των παραπάνω υποχρεώσεων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση αλλά και τον μηχανισμό έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης:

- Όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά.

- ⁠Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε

- ⁠Εάν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.

Επανένταξη

Τη δυνατότητα επανένταξης σε ρυθµίσεις χρεών που έχασαν θα έχουν χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας. Το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που βρίσκεται σε δηµόσια διαβούλευση προβλέπει την επανένταξη των οφειλετών στην πάγια ρύθµιση των 24-48 δόσεων, στις ειδικές ρυθµίσεις της πανδηµίας και της ενεργειακής κρίσης (72 δόσεις), καθώς και σε αυτές των 100 και 120 δόσεων.

Προϋπόθεση είναι να καταβάλουν το εκπρόθεσµο ποσό, όσο κι αν είναι αυτό, έως τις 31 Μαΐου. Ουσιαστικά η αναβίωση των ρυθμίσεων οδηγεί τον οφειλέτη στο να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς θα πρέπει να καταβάλει όλες οι χρωστούμενες δόσεις από τότε που χάθηκε ο διακανονισμός.

#ΑΑΔΕ #εφορία #ρυθμίσεις
Keywords
Αναζητήσεις
systima-synagermou-gia-na-mi-chanontai-oi-rythmiseis-stin-eforia.htm
Τυχαία Θέματα