Στουρνάρας: Είμαστε σε καθεστώς υπερβολικής πίεσης στα επιτόκια-Δύσκολα νέα αύξηση

Για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη και τους κινδύνους, καθώς και για τις κινήσεις της ΕΚΤ αναφορικά με τα επιτόκια μίλησε σήμερα το απόγευμα σε συνέντευξή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία κατόρθωσε να αναπτύσσεται

γρηγορότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης», σημειώνοντας ότι «ακολουθούμε τον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και των μεταρρυθμίσεων» και ότι «οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία, έχοντας περάσει μια πολύ βαριά κρίση κατά το παρελθόν, κατόρθωσε, επειδή έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και επειδή οι εταίροι μας ανταποκρίθηκαν και χρηματοδότησαν δραστικά το δημόσιο χρέος της και σήμερα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή κάνει μεταρρυθμίσεις και κάνει και δημοσιονομική προσαρμογή, αυτή τη στιγμή τα βασικά της μακροοικονομικά δεδομένα είναι υγιή.

Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους της κάθε χρόνο πολύ μικρές, αναπτύσσεται γρηγορότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Αρα, έχοντας ας το πω έτσι, υποφέρει στο παρελθόν έχει μπορέσει σήμερα να έχει πολύ πιο υγιή μακροοικονομικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να έχει μια επίδοση καλύτερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης».

Αναφερόμενος στους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, τόνισε ότι «είναι κυρίως από το εξωτερικό». «Δεν μπορώ να φανταστώ στο εσωτερικό κινδύνους αυτή τη στιγμή, τη στιγμή που είναι διακηρυγμένο από το στόμα του ίδιου του πρωθυπουργού και χτες το βράδυ στο γεύμα στο γεύμα που του παραθέσαμε, είπε ότι συνεχίζει το δρόμο της αρετής, κατά την άποψή μου δημοσιονομικής προσαρμογής, μεταρρυθμίσεων, άρα αυτό μας κάνει και αισθανόμαστε πολύ σίγουρους ότι στο εσωτερικό της Ελλάδας δεν υπάρχουν κίνδυνοι», σημείωσε.

Για τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Αναφορικά με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε περιοχή αρκετού σφιξίματος τόσο στη νομισματική πολιτική και στα δάνεια που δίνουν οι τράπεζες, όσο και στη μακροοικονομική πολιτική συνολικά».

«Άρα, είμαστε σε καθεστώς υπερβολικής σύσφιξης ήδη. Και επίσης τώρα έχουμε και έχουμε και μια άλλη πηγή αβεβαιότητας που είναι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή που δεν γνωρίζουμε καθόλου πώς θα εξελιχθούν», συνέχισε, τονίζοντας ότι «δύσκολα» θα δούμε νέα αύξηση στα επιτόκια.

ΣτουρνάραςΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΚΤεπιτόκια
Keywords
Αναζητήσεις
stournaras-eimaste-se-kathestos-ypervolikis-piesis-sta-epitokia-dyskola-nea-afxisi.htm
Τυχαία Θέματα