Στόχος για ρεκόρ στις επιστροφές φόρων-Το «μπόνους» ρευστότητας-Οι «παράπλευροι» έλεγχοι

Να ξεπεράσει τον πήχη του 2023 σε σχέση με τις επιστροφές φόρων έχει ως στόχο για φέτος η ΑΑΔΕ. Δηλαδή, βάζει πλώρη στο να δώσει ένα "μπόνους" ρευστότητας και να γυρίσει πίσω σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις ποσά άνω των 6,9 δισ. ευρώ. Βέβαια, ο επίσημος στόχος που έχει, προβλέπει επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 6,588 δισ. ευρώ, ωστόσο, ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους οι επιστροφές ξεπέρασαν τον πήχη

των 439 εκατ. ευρώ που προβλέπεται βάσει προγραμματισμού, καθώς ανήλθαν σε 501 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, έως τις 11 Φεβρουαρίου είχαν εκδοθεί 551.947.463 Ατομικά Φύλλα Έκπτωσης (ΑΦΕΚ) εκ των οποίων το 47% ήτοι 258 .810 είναι άνω των 90 ημερών. Όπως προκύπτει, το 40% των συγκεκριμένων επιστροφών παραμένει στα κρατικά ταμεία και δεν επιστρέφεται στους δικαιούχους για διάφορους λόγους.

Οι αιτίες

Ειδικότερα, από τα 258.810 ΑΦΕΚ, το 29,6% δεν οδηγεί σε πληρωμές, καθώς οι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ ώστε να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό τους το ποσό της επιστροφής ενώ το 10% αφορά σε θανόντες.

Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται συμψηφισμός με τρίτους φορείς όπως ο ΕΦΚΑ με τους οποίους η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία διασύνδεσης και αυτοματοποίησης των συστημάτων και των διαδικασιών.

Πάντως, η ΑΑΔΕ εντείνει τις προσπάθειες για να διευκολύνει τους φορολογούμενους, εφαρμόζοντας νέες απλούστερες διαδικασίες που προβλέπουν αυτόματη αξιολόγηση ενώ σε κάθε περίπτωση διενεργούνται συμψηφισμοί με οφειλές προς το δημόσιο.

Έλεγχοι

Πάντως, πέρα από την απλοποίηση διαδικασιών, προβλέπονται και έλεγχοι με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Να σημειωθεί ότι ενόψει και της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα για να διασφαλίσουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος, δεν θα πρέπει να έχουν οφειλή ούτε ένα ευρώ στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι ελέγχους σε δικαιούχους επιστροφών, για να καταφανεί εάν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την Εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ ή ακόμη και αν υπάρχουν οφειλές που δεν έχουν λήξει, όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ.

Σε περίπτωση που υφίστανται τέτοια χρέη προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές. Μόνο σε περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο τότε αυτό πιστώνεται στο τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Η διαδικασία των επιστροφών

Το ευρύτερο σχέδιο που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ προβλέπει τα εξής:

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση. Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, ενώ τρέχουν και κεντρικοί συμψηφισμοί Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2024 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή. Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Προτεραιότητες

Να σημειωθεί, επίσης, ότι προτεραιότητα για την ΑΑΔΕ είναι οι διαδικασίες επιστροφών φόρου με αιχμή τον ΦΠΑ, όπου εφαρμόζονται αυτοματοποιημένες διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν, δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες, έχουν προτεραιότητα προκειμένου να τους επιστραφεί τόσο ο φόρος εισοδήματος όσο και ο ΦΠΑ.

Τρεις είναι οι βασικοί προϋποθέσεις:

α) Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων, κατόπιν ελέγχων, ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω του 5%.

β) Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

γ) Δεν χαρακτηρίζονται ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη που αφορά ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Γιώργος Αλεξάκης

#ΑΤΟΜΙΚΑ_ΦΥΛΛΑ_ΕΚΠΤΩΣΗΣ #ΑΑΔΕ #έλεγχοι #προτεραιότητες
Keywords
Αναζητήσεις
stochos-gia-rekor-stis-epistrofes-foron-to-bonous-refstotitas-oi-paraplevroi-elegchoi.htm
Τυχαία Θέματα