Στο «παρά πέντε» διορθώσεις στα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Μπορεί να έχει "κλέψει" τις εντυπώσεις η "ατάκα" στο δελτίο του Open του πρώην υπουργού Οικονομικών και βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με αφορμή τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης και την εισαγωγή του, πριν από 30 χρόνια στη φορολογική καθημερινότητα, ότι "είτε η Ν.Δ. είναι πολύ πίσω, είτε ο Δ. Τσοβόλας ήταν πολύ μπροστά τότε", ωστόσο, όπως φαίνεται η απόφαση της κυβέρνησης είναι δεδομένη για το πώς θα διπλασιαστεί η ελάχιστη φορολόγηση της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας.

Ουσιαστικά, πέρα από το προφανές, ότι θα πρέπει όλοι να συνεισφέρουν ανάλογα με το πραγματικό

εισόδημά τους, στην αιχμή είναι και το θέμα με την επιβίωση πολλών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελμάτων, vis a vis των τάσεων "συγκέντρωσης", που είτε με τις ψηφιακές πληρωμές, είτε με τα νέα τεκμήρια, ενισχύονται.

Γι' αυτό, η κυβέρνηση υπό την πολιτική πίεση που ασκείται, "ζυγίζει" την προσθήκη συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων στο μειωμένο κατά 50% τεκμήριο ή της προσθήκης συγκεκριμένων ΚΑΔ στο μειωμένο τεκμήριο, όπως συνέβη με τις εποχικές επιχειρήσεις.

Έτσι, μετά και τις έντονες κινητοποιήσεις την Τρίτη, οι οδηγοί ταξί, οι ιδιοκτήτες περιπτέρων και ενδεχομένως οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι εξετάζεται να έχουν πιο ευνοϊκή φορολόγηση.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές, θα έχουν στόχο την υποβοήθηση κάποιων κλάδων, με πολύ σημειακό χαρακτήρα, καθώς η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας θέλει να στείλει ένα μήνυμα “μηδενικής ανοχής”. Δεν είναι τυχαίο ότι συνέχεια επικαλείται τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που δείχνουν ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό, το 54% δήλωσε πέρυσι μηδενικά εισοδήματα ή με ζημιές και το 27% δηλώνει κατ΄εξακολούθηση για πέντε συναπτά έτη -το 2018, 2019, το 2020, το 2021 και το 2022- ζημιές ή μηδενικά εισοδήματα.

Οι αλλαγές έως τώρα

Στο μεταξύ, έχουν ήδη τροχοδρομηθεί, αλλαγές στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο φορολόγησης συγκριτικά με το νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα:

-Μειώνονται οι επιβαρύνσεις λόγω αυξημένου τζίρου σε σχέση με τον μέσο όρο κάθε κλάδου. Με την αρχική διάταξη προωθούνταν προσαυξήσεις στο τεκμαρτό εισόδημα 30%, 70% και 100% ανάλογα με το ύψος του τζίρου. Μετά τις αλλαγές, προστίθεται στο εισόδημα μόνο το 5% της διαφοράς ανάμεσα στο ύψος του τζίρου του φορολογούμενου και του μέσου όρου του κλάδου.

- Προστίθενται ειδικές περιπτώσεις μείωσης κατά 50% στο τεκμαρτό εισόδημα. Έτσι, το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται μειωμένο κατά 50% για επαγγελματίες:

- Που παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%

- Που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

- Γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

- Γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

- Γονείς πολύτεκνων οικογενειών.

- Μειώσεις προβλέπονται για όσους «δια νόμου» δεν επιτρέπεται να λειτουργούν σε δωδεκάμηνη βάση όπως για παράδειγμα τα σχολικά κυλικεία που κλείνουν 4 μήνες μαζί με τα σχολεία.

- Το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μαχητό για όποιον ζητήσει να τον ελέγξουν για να αποδείξει ότι το εισόδημά του δεν είναι μεγαλύτερο από το τεκμαρτό. Με το νομοσχέδιο εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις προκειμένου ο φορολογούμενος να αμφισβητήσει το τεκμήριο.

- Τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου.

- Η προσαύξηση λόγω ΚΑΔ δεν ισχύει όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ή όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο ΚΑΔ δεν υπερβαίνει τους 30.

- Από το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης εξαιρούνται εξ αρχής:

- Οι αγρότες.

- Όσοι έχουν εισόδημα από μπλοκάκια (με έως 3 εργοδότες).

- Οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

-Το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ μειώνεται κατά 50% για τους επαγγελματίες που υπάγονται στο νέο σύστημα φορολόγησης.

Κριτική για το πώς "επιστρέφει" το χρήμα

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν, ότι οι κλάδοι με μικροφοροδιαφυγή, προφανώς, όχι το λαθρεμπόριο κτλ, παρά το ότι ουσιαστικά κατάφορα παρανομούν, ουσιαστικά επιστρέφουν το "μαύρο χρήμα" που βγάζουν στην οικονομία, με την κατανάλωση κτλ, "ασπρίζοντάς" το, μέσα από φόρους κατανάλωσης, ή στηρίζοντας κάποιος κλάδους ΜμΕ. Απλά "ξεφεύγουν" από τα ραντάρ, που μονίμως πιάνουν τα "συνήθη" υποζύγια, μισθωτούς, έντιμους επαγγελματίες και βέβαια συνταξιούχους.

Γιώργος Αλεξάκης

#φορολογικό_νομοσχέδιο #ελεύθεροι_επαγγελματίες #ΑΛΛΑΓΕΣ
Keywords
Αναζητήσεις
sto-para-pente-diorthoseis-sta-tekmiria-gia-tous-eleftherous-epangelmaties.htm
Τυχαία Θέματα