Σταθεροποιητικές τάσεις για το πετρέλαιο- «Βουτιά» για το φυσικό αέριο

Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (21/10), καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τον αντίκτυπο των απότομων αυξήσεων των επιτοκίων στην κατανάλωση ενέργειας, αντισταθμίζοντας τις ελπίδες για υψηλότερη κινεζική ζήτηση και περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του.

Τα μηνύματα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

δεν είναι αισιόδοξα, καθώς αναμένεται να διατηρήσει την επιθετική νομισματική πολιτική της της αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να δαμάσει τον πληθωρισμό.

Το μπρεντ, το οποίο πλησίασε το υψηλό όλων των εποχών των 147 δολαρίων το βαρέλι τον Μάρτιο, βρίσκεται σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία άνοδο κάτω του 1%, ενώ το αμερικανικό αργό οδεύει προς πτώση πάνω από 1,5%. Και τα δύο υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο την Πέμπτη, αφού το ρεπορτάζ του Bloomberg ανέφερε ότι το Πεκίνο σκέφτεται να μειώσει την περίοδο καραντίνας για τους επισκέπτες σε επτά ημέρες από δέκα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από το Πεκίνο.

«Οι σπασμωδικές τιμές των τιμών παρείχαν μια χρήσιμη εικόνα του τι να περιμένουμε όταν αρθούν και άλλοι περιορισμοί», εξήγησε ο Στίβεν Μπρένοκ της PVM για το ράλι της αγοράς μετά το δημοσίευμα.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, έχει επιμείνει στους αυστηρούς περιορισμούς του COVID-19 φέτος, επιβαρύνοντας σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα και μειώνοντας τη ζήτηση για καύσιμα.

Το πετρέλαιο κέρδισε υποστήριξη από την επικείμενη απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς και από τη μείωση της παραγωγής που συμφωνήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από τον ΟΠΕΚ+.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,44% στα 84,88 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,455 στα 92,80 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντική υποχώρηση για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ισχυρά πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Παρασκευής υποχωρούν 8,464% στα 116,385 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,52% στα 1.628,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει απώλειες 2,11% στα 18,297 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,98% στα 3,3763 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,40% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9743 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 1,06% στο 1,1114 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,80% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8768 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα