Σταθεροποιείται υπό αντικρουόμενα στοιχεία το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Οριακά κέρδη καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (28/6), καθώς η πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ αντισταθμίζει τους φόβους για αύξηση των επιτοκίων.

Σχετική έκθεση έδειξε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ισχυρή ζήτηση. Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 2,4 εκατομμύρια βαρέλια, ανέφεραν πηγές της αγοράς, επικαλούμενες στοιχεία

από τον βιομηχανικό όμιλο American Petroleum Institute (API) ενόψει των επίσημων στοιχείων της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών που αναμένονται εντός της ημέρας.

«Αυτή η πρωινή ανακούφιση έρχεται από τα στατιστικά του API της χθεσινής νύχτας», δήλωσε ο Tamas Varga της εταιρείας πετρελαιομεσιτών PVM.

Γενικότερα, πάντως, το μπρεντ υποχωρεί περίπου 15% φέτος, καθώς η αύξηση των επιτοκίων πλήττει την όρεξη των επενδυτών, ενώ η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας έχει υποχωρήσει μετά από αρκετούς μήνες πιο ήπιας από το αναμενόμενο κατανάλωσης και άλλων δεδομένων.

«Προς το παρόν, η αγορά παραμένει “κολλημένη” με τις ανησυχίες για τη ζήτηση», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank. «Οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ συνέβαλαν στην αποτροπή μιας βαθύτερης πτώσης», συμπλήρωσε.

«Συνολικά, ο τομέας των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου, υποφέρει από αντιξοότητες εν μέσω ανησυχιών για την ανάπτυξη της Κίνας και της ισχύος των δεδομένων των ΗΠΑ που δείχνουν υψηλότερα ποσοστά», είπε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα απαιτήσει από την τράπεζα να αποφύγει να κηρύξει το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων.

Η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών των ΗΠΑ τον Ιούνιο οδήγησε επίσης σε ανησυχίες της αγοράς ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η αγορά θα σφίξει το δεύτερο εξάμηνο του 2023, εν μέρει λόγω των συνεχιζόμενων περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ + και της εθελοντικής μείωσης της Σαουδικής Αραβίας για τον Ιούλιο.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,07% στα 67,73 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,01% στα 73,12 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,026% στα 35,205 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,43% στα 1.915,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,29% στα 22,663 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 0,85% στα 3,756 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0952 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,39% στο 1,2695 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,34% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8627 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα