Σταθεροποιείται εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

17:20 9/4/2024 - Πηγή: Reporter

Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιούνται την Τρίτη (9/4), αφού εξασθένισαν οι ελπίδες ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα οδηγούσαν σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Τη Δευτέρα, το μπρεντ σημείωσε την πρώτη του πτώση σε πέντε συνεδρίες και το WTI την πρώτη του σε επτά, καθώς ένας νέος γύρος συζητήσεων για την κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Χαμάς στο Κάιρο έδωσε προοπτικές για μια σημαντική πρόοδο.

Αυτές οι ελπίδες έσβησαν όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι είχε οριστεί

ημερομηνία για την εισβολή του Ισραήλ στον θύλακα της Ράφα στη Γάζα, έγραψε ο αναλυτής της IG, Τόνι Σάικαμορ.

Η συνέχιση της σύγκρουσης διατηρεί ζωντανό τον κίνδυνο εμπλοκής και άλλων χωρών, ιδίως του Ιράν, το οποίο είναι σημαντικός υποστηρικτής της Χαμάς και ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές διαφόρων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων αεροσκαφών, στο Ισραήλ έως ότου επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το Ισραήλ είπε ότι θα απαντήσει.

Προσθέτοντας στις ανησυχίες για μια στενή αγορά, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Μεξικού Pemex είπε ότι θα μειώσει τις εξαγωγές αργού κατά 330.000 βαρέλια την ημέρα, ώστε να μπορεί να προμηθεύει περισσότερα σε εγχώρια διυλιστήρια, μειώνοντας την προσφορά που διατίθεται στους αγοραστές της εταιρείας στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία κατά ένα τρίτο .

Η Pemex είχε ήδη μειώσει τις εξαγωγές της τον Απρίλιο κατά 436.000 bpd.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα για περαιτέρω σήματα σχετικά με την οικονομική κατεύθυνση των δύο κορυφαίων καταναλωτών πετρελαίου στον κόσμο, καθώς και απόφαση για τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη.

«Η μοίρα των επιτοκίων και εάν μπορεί να υπάρξει μείωση το 2024 διακυβεύεται και το ράλι του πετρελαίου δυσκολεύει οποιονδήποτε πιστεύει ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Τζον Έβανς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vitol, Ράσελ Χάρντι, δήλωσε σε συνέδριο στην Ελβετία ότι αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα διαπραγματεύονται σε εύρος 80-100 δολαρίων το βαρέλι και η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια bpd το 2024.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,30% στα 86,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,08% στα 90,31 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή άνοδος για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,082% στα 28,210 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού καταγράφουν υψηλό ρεκόρ την Τρίτη για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τη σύγκρουση Ρωσίας- Ουκρανίας και τη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο... Η εστίαση αλλάζει από τον αρνητικό αντίκτυπο των προσδοκιών μείωσης των επιτοκίων προς υψηλότερο και επίμονο πληθωρισμό», επεσήμανε ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Η αγορά αναμένει τα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής της Federal Reserve και στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ που αναμένονται την Τετάρτη για νέα μηνύματα σχετικά με την πορεία των επιτοκίων.

Τα αυξημένα επιτόκια συνήθως περιορίζουν την ελκυστικότητα της κατοχής χρυσού χωρίς απόδοση, αλλά το πολύτιμο μέταλλο αγνοεί αυτούς τους παράγοντες μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,80% στα 2.370,20 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,46% στα 28,192 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,89% στα 4,3142 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0879 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,33% στο 1,2694 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8569 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
statheropoieitai-en-meso-synechizomenis-avevaiotitas-to-petrelaio-anevainei-to-fysiko-aerio.htm
Τυχαία Θέματα