Στάση για «ανάσες» στο Χρηματιστήριο μετά τα νέα υψηλά 9ετίας

Με εναλλαγές προσήμων και χαμηλό τζίρο ξεκινάει τη σημερινή (12/7) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το χθεσινό «ράλι», άνω των 1.300 μονάδων.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει κατά 0,19% στις 1.314,83 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 13,93 εκατ. ευρώ.

Ακόμα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE σημειώνει άνοδο 0,34% στις 3.199,32 μονάδες και τέλος ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο +0,75% και στις 1.083,40 μονάδες.

Με εμφατικό τρόπο, το Χρηματιστήριο διεύρυνε

χθες το ανοδικό σερί του για δεύτερη μέρα, σημειώνοντας σωρευτικά κέρδη της τάξεως του 3,05%, που αποτελούν και εβδομαδιαία κέρδη μέχρι στιγμής, ενώ άγγιξε και τα επίπεδα των 1.320 μονάδων.

Το επενδυτικό κοινό επιλέγει να ρευστοποιήσει ένα μέρος των σημαντικών κερδών, ενώ υπάρχει και μια μικρή επιφύλαξη δεδομένου ότι σήμερα δημοσιεύονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, με τους αναλυτές να προβλέπουν μικρή μείωση στο 5% από 5,3% το Μάιο.

Ως ένα βαθμό, η νέα μέτρηση θα συμβάλει και στη στάση της Federal Reserve αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση 25 μ.β στην επόμενη συνεδρίαση.

Κατά τα άλλα η ελληνική αγορά χαράσσει τη δική της πορεία, με το 15ετές ομόλογο να συγκεντρώνει αρκετό ενδιαφέρον και τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί συνολικά 3,5 δισ. ευρώ. Οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 13,4 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι η πολιτική σταθερότητα έχει εξασφαλιστεί και η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να απαντήσει στις οικονομικές προκλήσεις, η Standard and Poor's θα περιμένει να δει το έργο που θα παραγάγει στο δημοσιονομικό σκέλος, στις μεταρρυθμίσεις με αιχμή τη δικαιοσύνη αλλά και στις κινήσεις μείωσης του δημόσιου χρέους, προκειμένου να αποφασίσει για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι από την πλειοψηφία των οίκων αναμένεται ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας μετά το καλοκαίρι, με τα κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι είναι θέμα εβδομάδων ή λίγων μηνών. Η εικόνα στις διεθνείς αγορές Άνοδο κατέγραψαν χθες (11/7) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να περιμένουν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, όπως αντίστοιχα για τον ίδιο λόγο καταγράφηκαν μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές που αναμένουν επίσης και στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ινδίας.Τέλος, οριακά κέρδη για τους ίδιους παράγοντες σημειώνονται και στο άνοιγμα των ευρωαγορών. Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές, η ΑLPHA BANK ανεβαίνει κατά 0,82%, η ΕΤΕ (+0,09%), η ΕUROBANK (+1,07%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+1,09%).

Άνοδο σημειώνουν ακόμα οι μετοχές της ΔΕΗ (+0,77%), των ΕΛΠΕ (+0,76%), της ΕΥΔΑΠ (+1,01%), των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (+1,49%) και της COCA COLA (+0,50%).

Αντίθετα, καθοδικά κινούνται οι μετοχές της JUMBO (-0,30%), του ΟΛΘ (-0,39%), του ΟΛΠ (-0,44%), της ΡΕΒΟΙΛ (-0,57%) και της ΤΡΑΣΤΟΡ (-0,91%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα