Σταϊκούρας: Οι επόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης

Μεταρρυθμίσεις μεταρρυθμίσεις μεταρρυθμίσεις…. Αυτό όπως φαίνεται είναι το κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης στο φόντο και των πιέσεων των θεσμών όπως το αποτύπωσε μιλώντας σε πάνελ του Delphi Forum ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε απαιτείται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με πρώτη προτεραιότητα την κάλυψη του επενδυτικού "κενού", που προϋπήρχε της πανδημίας, σε συνδυασμό με την προστασία της κοινωνικής συνοχής.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών προδιέγραψε κινήσεις της κυβέρνησης με μια σειρά

νομοσχεδίων που αφορούν:

· Μειώσεις φόρων, ειδικά των ασφαλιστικών εισφορών

· Το νέο Πτωχευτικό Κώδικα για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους

· Την εφαρμογή του πλάνου των ιδιωτικοποιήσεων, που παρά το σοκ της πανδημίας έδειξε "ζωή" (ΔΕΠΑ, Μαρίνα Αλίμου κ.λ.π.)

· Τη συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου

· Τη συνεχής εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (ληξιπρόθεσμα Δημοσίου κ.λ.π.)

· Τις πράσινες επενδύσεις

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά ο νομπελίστας Χ. Πισσαρίδης, που είναι επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών, επί της ουσίας αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης και την υψηλή εξάρτηση από τον Τουρισμό, συνδέοντας την επιθυμητή αύξηση της απασχόλησης με την επένδυση στις νέες τεχνολογίες

Σε σχέση με το βάθος της ύφεσης, ο Χ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι τα στοιχεία του α' 3μήνου δείχνουν πολύ μικρότερη ζημιά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ενώ και το οικονομικό κλίμα δείχνει σαφώς λιγότερο επηρεασμένο. Κάνοντας αναφορά στην πετυχημένη έκδοση του 10ετούς, στη θετική Έκθεση Αξιολόγησης (3η μέσα σε λιγότερο από ένα έτος), ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι όλα αυτά δείχνουν πως η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Γιώργος Αλεξάκης

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚυβέρνησηΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣΥΠΟΙΚ
Keywords
Τυχαία Θέματα