Σπατάλη τροφίμων: Πόσα πετάμε ανά κατοικία και ταβέρνα

“Η ποσοτικοποίηση των εθνικών επιπέδων σπατάλης τροφίμων κατά μήκος όλης της αλυσίδας αξίας τροφίμων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εφαρμοζόμενων μέτρων προς επίτευξη ενός ποσοτικού στόχου μείωσης.” Αυτό αναφέρει η εθελοντική συμφωνία συνεργασίας «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» με αφορμή τη δημοσιοποίηση της 3ης Έκθεσης Συμμαχίας - Απολογισμός 2022 σχετικά με δράσεις πρόληψης & μείωσης σπατάλης τροφίμων, που υλοποιούν Μέλη της Συμμαχίας.

Σημειώνεται ότι η εθελοντική συμφωνία συνεργασίας «Συμμαχία για

τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» αριθμεί σήμερα ήδη 78 Συνεργαζόμενα Μέρη (δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

“Αναφορικά με τα ποσοτικά αποτελέσματα προκύπτει ότι από τις κατοικίες παράγονται κατά μέσο όρο 117 κιλά τροφικών απόβλητων ετησίως ανά κάτοικο, εκ των οποίων το 24% θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί” σημειώνεται στην Έκθεση και τονίζεται:

“Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άνω των 10 τραπεζοκαθισμάτων καταγράφονται πάνω από 10 κιλά τροφικά απόβλητα ημερησίως εκ των οποίων το 10-20% είναι αποτρέψιμα. Η μελέτη στο 5ο τμήμα προσχολικής αγωγής του Δήμου Χαλανδρίου δείχνει ότι το 49% των συνολικών παραγόμενων απορριμμάτων τροφών είναι αποτρέψιμα. Το ποσοστό αυτό συνίσταται μόνο σε υπόλειμμα πιάτου. Η σίτιση στα τμήματα προσχολικής αγωγής του Δήμου γίνεται αποκλειστικά με υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες και μαγειρεμένα τρόφιμα που προετοιμάζονται on site στην κουζίνα του κάθε σταθμού. Συνεπώς τα αποτρέψιμα τροφικά απορρίμματα οφείλονται σε μη προτιμώμενα εδέσματα και άρα υπάρχει περιθώριο για διαθρωτικές αλλαγές στο διατροφολόγιο.”

Σύμφωνα με τη Συμμαχία, “η σπατάλη τροφίμων μάς αφορά όλους. Σε κάθε στάδιο της αλυσίδας, από το χωράφι έως και το πιάτο μας. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της σπατάλης, χρειάζεται δυναμική κινητοποίηση και συντονισμένη δράση. Είμαστε όλοι μέρος της λύσης. Για αυτό δημιουργήσαμε τη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της οργάνωσης Μπορούμε και της ΑΒ Βασιλόπουλος. Στη συλλογική αυτή προσπάθεια ενώνουν τις δυνάμεις τους δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.”

Με στόχο την ανταλλαγή γνώσης και πληροφορίας, τη διάχυση καλών πρακτικών, και την ανάδειξη πεδίων συνέργειας για μεγιστοποίηση αντικτύπου, η 3η Έκθεση παρουσιάζει ενέργειες, προγράμματα και δράσεις που υλοποίησαν με δική τους πρωτοβουλία Μέλη της Συμμαχίας κατά το 2022 (ολοκληρωμένες ενέργειες και διαρκή προγράμματα)” .

Γιώργος Αλεξάκης

απολογισμόςΤΡΟΦΙΜΑσπατάλη
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σπατάλη, Πόσα,spatali, posa