Σουηδία: Πραγματοποιήθηκε διαδήλωση ενάντια στη συμμετοχή του Ισραήλ στη Γιουροβίζιον

20:41 9/5/2024 - Πηγή: Reporter

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη (9/5) στους δρόμους του Μάλμε της Σουηδίας, διαμαρτυρόμενοι για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision, λίγες ώρες πριν την παρουσίαση της συμμετοχής του Ισραήλ.

«Είμαι φαν της Γιουροβίζιον και ραγίζει η καρδιά μου, αλλά την μποϊκοτάρω», εξήγησε η Χίλντα, μια 30χρονη Σουηδέζα. «Δεν μπορώ να διασκεδάσω γνωρίζοντας ότι συμμετέχει το Ισραήλ,

όταν όλα αυτά τα παιδιά πεθαίνουν. Πιστεύω ότι είναι άδικο», πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό έχει προκαλέσει εντάσεις λόγω του πολέμου εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλοί ζήτησαν να αποκλειστεί η χώρα, ενώ εννέα συμμετέχοντες στη Eurovision έκαναν έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Η Ισραηλινή Εντέν Γκολάν θα συμμετάσχει στον δεύτερο ημιτελικό, απόψε, με το τραγούδι «Hurricane».

«Δεν είναι δίκαιο. Κατά τη δική μου άποψη, αφού μπορούν να αποκλείσουν τη Ρωσία, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν για το Ισραήλ;» διερωτήθηκε η Μάρουα Μουσταφά, μια νεαρή διαδηλώτρια. «Οι άνθρωποι είναι εδώ για τη Γιουροβίζιον, για να προσπαθήσουμε να γιορτάσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα να γιορτάσουμε. Λέμε ότι είμαστε δημοκρατία, όμως κανείς δεν κάνει τίποτα», σχολίασε ο 29χρονος Μουσταφά Μουσταφά, που είχε καλυμένους τους ώμους του με μια παλαιστινιακή μαντίλα.

Οι περίπου 5.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία από την κεντρική πλατεία του Μάλμε, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα όπως «Απελευθερώστε την Παλαιστίνη» και «η EUR νομιμοποιεί τη γενοκτονία».

Στην πορεία συμμετείχε και η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία είναι γνωστή για τις φιλοπαλαιστινιακές θέσεις της.

Οι 10 από τις 16 χώρες που διαγωνίζονται απόψε θα βρεθούν στον τελικό του Σαββάτου, όπου θα βρουν απέναντί τους τη Σουηδία (κάτοχο του τίτλου), τις Big Five (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία) και τις άλλες 10 χώρες που προκρίθηκαν από τον ημιτελικό της Τρίτης.

#Σουηδία #ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ #Ισραήλ #Γιουροβίζιον #Eurovision
Keywords
Αναζητήσεις
souidia-pragmatopoiithike-diadilosi-enantia-sti-symmetochi-tou-israil-sti-giourovizion.htm
Τυχαία Θέματα
Σουηδία, Πραγματοποιήθηκε, Ισραήλ, Γιουροβίζιον,souidia, pragmatopoiithike, israil, giourovizion