Σνάμπελ (ΕΚΤ): Έχουμε ακόμη δρόμο με τις αυξήσεις επιτοκίων

11:25 7/6/2023 - Πηγή: Reporter

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων, προκειμένου να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, σημείωσε σήμερα (7/6) το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Ισαμπέλ Σνάμπελ.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα De Tijd, η Σνάμπελ σημείωσε ότι «έχουμε κι άλλο έδαφος να καλύψουμε». «Θα εξαρτηθεί από τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα το πόσο περισσότερο θα χρειαστεί

να αυξήσουμε τα επιτόκια», επισήμανε επίσης.

Μιλώντας μία εβδομάδα πριν τη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, τόνισε ο υποκείμενος πληθωρισμός «αποδεικνύεται πιο επίμονος και παραμένει υψηλός, με τις υπηρεσίες να παίζουν κομβικό ρόλο λόγω της επίδρασης του μισθολογικού κόστους στον πληθωρισμό σε αυτούς τους κλάδους».

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης στον τρέχοντα κύκλο, από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα και οι αξιωματούχοι της αναμένεται να πραγματοποιήσουν άλλες δύο αυξήσεις, από 25 μονάδες βάσης έκαστη, τον τρέχοντα μήνα, καθώς και τον επόμενο. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν ότι είναι πιθανό να χρειαστεί ακόμη μία, τον Σεπτέμβριο.

«Μια κορύφωση του υποκείμενου πληθωρισμού δεν θα ήταν αρκετά για να κηρύξουμε νίκη στη μάχη: πρέπει να δούμε πειστικές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει προς τον στόχο μας του 2% σε μακροχρόνια βάση», σημείωσε η αξιωματούχος της ΕΚΤ.

ΣνάμπελΕΚΤεπιτόκιαπληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
snabel-ekt-echoume-akomi-dromo-me-tis-afxiseis-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα