Σκυλακάκης: Η περσινή ενεργειακή κρίση στοίχισε 3 μονάδες του ΑΕΠ

Η ενεργειακή αυτάρκεια είναι η μεγάλη επιδίωξη της Ελλάδας, ώστε να μην είναι τόσο ευάλωτη στους γεωπολιτικούς κινδύνους, όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στο 27ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργεια και Ανάπτυξη 2023» που διοργανώνει το ΙΕΝΕ, σημείωσε ότι η« πράσινη μετάβαση στην οποία βρισκόμαστε είναι μια μετάβαση που έχει νόημα και οικονομικό». Εκτός από τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, υπάρχει

και η οικονομική πλευρά που οδηγεί σε πιο αποτελεσματικό ενεργειακό σύστημα που δεν θα στηρίζεται στις γεωπολιτικές αβεβαιότητες.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι κάτι περαστικό. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει έναν χρόνο στις ΗΠΑ, τι θα γίνει με τις σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων, ποια θα είναι τα επόμενα 20-30 χρόνια η θέση της Ευρώπης στο ενεργειακό σύστημα, επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις ΑΠΕ, είπε ότι, αν κάτι επιτυγχάνουν, είναι ότι θα υπάρξει σε σημαντικό βαθμό για την Ευρώπη ενεργειακή αυτάρκεια. Μάλιστα, για την Ελλάδα συγκεκριμένα, ενδεχόμενη ενεργειακή αυτάρκεια θα έχει και μακροοικονομικές συνέπειες, όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Σοβαρή ζημιά από την ενεργειακή κρίση του 2022

Ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι η κρίση του 2022 με το κόψιμο των προμηθειών φυσικού αερίου στοίχισε στη χώρα πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ, «κόβοντας» 3 μονάδες από το ΑΕΠ. Πρόκειται, όπως είπε, για μια μεγάλη καθαρή ζημιά μέσα σε μια χρονιά.

Παράλληλα, στάθηκε και στο θέμα των επενδύσεων, εξηγώντας ότι η ενέργεια από τη φύση της έχει πολύ μεγάλες επενδύσεις και πολύ μακρύ χρόνο που αυτές οι επενδύσεις πρέπει να δουλέψουν για να επιτευχθούν και, αν γίνει λάθος στην πρόβλεψη, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες.

Ως παράδειγμα έφερε το εργοστάσιο λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα που για χρόνια σχεδιαζόταν και όταν μπήκε σε λειτουργία αποδείχθηκε ότι είναι μη ανταγωνιστικό και η ΔΕΗ δεν πρόκειται να το κρατήσει, ακυρώνοντας έτσι μια μεγάλη επένδυση.

Επεσήμανε ακόμα ότι οι ανταγωνιζόμενες τεχνολογίες αποτελούν κίνδυνο για τις επενδύσεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ως μικρή χώρα δεν μπορεί να σπεύδει να επενδύει πρόωρα σε νέες τεχνολογίες.

Στόχος η αύξηση των διασυνδέσεων

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, η αιολική ενέργεια στο Αιγαίο κυρίως και λίγο στο Ιόνιο, διαθέτοντας το καλύτερο αιολικό δυναμικό.

Σημείωσε ότι μέχρι πρότινος η χώρα μας ήταν αποκομμένη στον ηλεκτρισμό και περιοριζόταν στον ρόλο του απλού καταναλωτή στο αέριο. «Αυτό αλλάζει με μια σειρά από διασυνδέσεις για ανθεκτικό και πιο οικονομικό σύστημα» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα , τη συμφωνία για τη Euroasia για την υποβρύχια διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Ακόμα είπε ότι επιδιώκουμε αύξηση της διασύνδεσης με την Ιταλία, μετά την αύξηση αυτής με τη Βουλγαρία, καθώς και ισχυρή διασύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη, επισημαίνοντας τη σημασία της διασύνδεσης διπλής κυκλοφορίας. «Θέλουμε αυτάρκεια και όχι εξάρτηση», τόνισε.

Αναφερόμενο στο δύσκολο, όπως το χαρακτήρισε, θέμα του ηλεκτρικού χώρου, στάθηκε στον τριπλό στόχο των επενδύσεων σε δίκτυα, αποθήκευσης και ψηφιακής τεχνολογίας (μετρητές). καθώς σε βοηθά να μπορείς να προσαρμόσεις καλύτερα τη ζήτηση στην προσφορά.

Ως προτεραιότητα έθεσε τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά με αποθήκευση, ενώ επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να έχουμε γρήγορα έξυπνους μετρητές, καθώς βοηθούν να μπορείς να προσαρμόσεις καλύτερα τη ζήτηση στην προσφορά.

Οι επενδύσεις στα δίκτυα είναι, αναγκαστικά όπως είπε, μεσομακροπρόθεσμες, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι δεν υπάρχει απεριόριστος ηλεκτρικός χώρος.

#Σκυλακάκης #ΙΕΝΕ #υπουργείο_Περιβάλλοντος_και_Ενέργειας #φωτοβολταϊκά #ΑΠΕ #Ενέργεια
Keywords
Τυχαία Θέματα