«Σκαρφαλώνει» σχεδόν 2% το πετρέλαιο, αλλά οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες

Άνοδο σχεδόν 2% καταγράφουν την Παρασκευή (12/4) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι κλιμακούμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή αύξησαν τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού από την πετρελαιοπαραγωγική περιοχή, αν και ο «μαύρος χρυσός» οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες λόγω των προσδοκιών για μικρότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Η ανησυχία ότι το Ιράν μπορεί να απαντήσει με αντίποινα για μια επίθεση τη Δευτέρα από πολεμικά αεροσκάφη στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό που θεωρείται ότι ήταν ισραηλινά διατηρεί το

πετρέλαιο κοντά στο υψηλό έξι μηνών αυτή την εβδομάδα, παρά τους περιοριστικούς παράγοντες όπως η άνοδος των αποθεμάτων των ΗΠΑ.

«Όπως έχουμε δει πολλές φορές από τον Δεκέμβριο, ο κίνδυνος ενός γεωπολιτικού γεγονότος που θα συμβεί το Σαββατοκύριακο αυξάνει για άλλη μια φορά το ασφάλιστρο κινδύνου πριν από το Σαββατοκύριακο για να πέσει ξανά τη Δευτέρα», δήλωσε ο Όλε Χάνσεν της Saxo Bank.

Πάντως, τόσο το αμερικανικό χρυσό, όσο και το μπρεντ, οδεύουν προς μια μικρή εβδομαδιαία απώλεια κάτω του 1%.

Οι τιμές υποχώρησαν για λίγο αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 σε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αν και ο ΟΠΕΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αύξηση θα ήταν 1 εκατομμύριο bpd υψηλότερη από τη χορηγούμενη στήριξη.

«Προς το παρόν, η αγορά βρίσκεται ως επί το πλείστον στο στρατόπεδο του ΟΠΕΚ που κάνει λόγο για άνοδο της ζήτησης κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια, σε αντίθεση με τις μειωμένες προβλέψεις του ΔΟΕ κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», πρόσθεσε ο Χάνσεν της Saxo Bank.

Οι ΗΠΑ αναμένουν μια επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, αλλά μια επίθεση που δεν θα ήταν αρκετά μεγάλη για να σύρει την Ουάσιγκτον σε πόλεμο, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος. Ιρανικές πηγές ανέφεραν ότι η Τεχεράνη έχει σηματοδοτήσει μια απάντηση με στόχο την αποφυγή μεγάλης κλιμάκωσης.

Οι αναλυτές της ING δήλωσαν ότι αναμένουν το ράλι του πετρελαίου να υποχωρήσει εκτός εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ή διακοπή του εφοδιασμού.

«Διατηρούμε την πρόβλεψή μας για το μπρεντ κατά μέσο όρο στα 87 δολάρια το βαρέλι κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους», πρόσθεσαν οι αναλυτές της ING.

Τα κέρδη της Παρασκευής διέγραψαν τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση, στην οποία κυριάρχησε ο επίμονος αμερικανικός πληθωρισμός που μείωσε τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων ήδη από τον Ιούνιο.

Αξιωματούχοι της Federal Reserve έδωσαν σήμα την Πέμπτη ότι δεν υπήρχε βιασύνη για μείωση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός επιμένει.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2% στα 86,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ανεβαίνει 1,67% στα 91,24 δολάρια το βαρέλι.

Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Σχεδόν στα ίδια επίπεδα διαπραγματεύονται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,092% στα 29,350 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 1,70% στα 2.413,25 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο 3,55% στα 29,255 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,94% στα 4,3362 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,83% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0637 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,72% στο 1,2462 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8538 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
skarfalonei-schedon-2-to-petrelaio-alla-odevei-pros-evdomadiaies-apoleies.htm
Τυχαία Θέματα