«Σκαρφαλώνει» με το βλέμμα στην προσφορά το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

Άνοδο κοντά στο 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (2/10), προσπαθώντας να ανακάμψουν από τις απώλειες στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις ανησυχίες για σύσφιξη της παγκόσμιας προσφοράς.

Οι τιμές υποστηρίζονται και από το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή απετράπη η αναστολή των κυβερνητικών λειτουργιών στις ΗΠΑ,

επαναφέροντας εν μέρει τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, κατέγραψαν άνοδο σχεδόν 30% το τρίτο τρίμηνο λόγω των προβλέψεων για μεγάλο έλλειμμα προσφοράς αργού το τέταρτο τρίμηνο, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επέκτειναν τις πρόσθετες περικοπές προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους.

Ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να τροποποιήσει την τρέχουσα πολιτική παραγωγής πετρελαίου όταν συνεδριάσει την Τετάρτη, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+.

«Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν την εβδομάδα με έντονο ρυθμό εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά χωρίς να αναμένεται αλλαγή πολιτικής από τον ΟΠΕΚ+, ενώ η αποφυγή του “κλεισίματος” της κυβέρνησης των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο έδωσε κάποια ανακούφιση», δήλωσε ο Χιρογιούκι Κικουκάβα, πρόεδρος της NS Trading.

«Παρόλα αυτά, αν η αγορά θα ανέβει περαιτέρω ή όχι θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές τάσεις της ζήτησης», είπε.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Άμπου Ντάμπι τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ Αλ Γκάις είπε ότι ο όμιλος εξακολουθεί να βλέπει «τη ζήτηση πετρελαίου αρκετά ανθεκτική φέτος, όπως ήταν πέρυσι».

Αν και ο ΟΠΕΚ+ δεν αναμένεται να αλλάξει την πολιτική παραγωγής του, δεδομένης της πρόσφατης ισχύος στην αγορά, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αρχίσει να χαλαρώνει την πρόσθετη εθελοντική μείωση της προσφοράς κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ανέφεραν αναλυτές της ING.

«Οι Σαουδάραβες είπαν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για την κινεζική ζήτηση», είπαν. Ωστόσο, τα στοιχεία PMI που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας κατέγραψε ανάπτυξη για πρώτη φορά σε έξι μήνες τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας σε μια σειρά δεικτών που υποδηλώνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,75% στα 91,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,87% στα 93 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 4,393% στα 40,020 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,77% στα 1.851,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει σημαντική πτώση 2,57% στα 21,883 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 1,26% στα 3,6898 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,27% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0542 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,29% στο 1,2161 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8669 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμιΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤ
Keywords
Αναζητήσεις
skarfalonei-me-to-vlemma-stin-prosfora-to-petrelaio-peftei-to-aerio.htm
Τυχαία Θέματα