Σημαντικός ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ΗΠΑ, λέει το Κογκρέσο

Υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος» η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην είναι πλέον σε θέση να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου εάν το ανώτατο όριο χρέους παραμείνει αμετάβλητο, αναφέρει στη σημερινή (12/5) επίσημη δήλωσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη έρχεται σε συντονισμό τόσο με την εκτίμηση της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν όσο και με την προηγούμενη προειδοποίηση

ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να έχουν μόνο λίγες εβδομάδες για να αντιμετωπίσουν το πλαφόν στο χρέος ή να εξαπολύσουν παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική αναταραχή. Σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες μεταξύ του Λευκού Οίκου και του προσωπικού του Κογκρέσου, όπως μεταδίδει το CNN.

Η ακριβής πρόβλεψη σχετικά με το πότε θα φτάσει η λεγόμενη X-date, δηλαδή πότε θα συμβεί η χρεοκοπία, είναι ακόμη αβέβαιη λόγω του χρόνου και των εσόδων που εισπράττει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και των λογαριασμών που πρέπει να πληρώσει.

«Αυτή η αβεβαιότητα υπάρχει επειδή ο χρόνος και το ποσό των εσόδων και των δαπανών κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που μεσολάβησαν, θα μπορούσαν να διαφέρουν από τις προβλέψεις του CBO», αναφέρει το Κογκρέσο.

Σε περίπτωση που οι κρατικές εισπράξεις αποδειχθούν αρκετές για να «κρατήσουν» τα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τις αρχές Ιουνίου, τότε είναι πιθανό η κυβέρνηση να μην χρεοκοπήσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ανέφερε το CBO.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα λάβει άλλη μια κεφαλαιακή «ένεση» από τις εκτιμώμενες πληρωμές φόρων του β’ τριμήνου στις 15 Ιουνίου και από ένα «έκτακτο μέτρο» που θα είναι διαθέσιμο στο τέλος αυτού του μήνα.

Στις 30 Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα έχει πρόσβαση σε 145 δισ. δολάρια που αφορούν σε νέα έκτακτα μέτρα δανεισμού, αναστέλλοντας τις επενδύσεις σε δύο κρατικά ταμεία συνταξιοδότησης και υγείας.

CBOΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα