Σημάδια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο-Προσεγγίζει ιστορικό υψηλό η Mytilineos

Με μικρά κέρδη ξεκινάει τη σημερινή (18/7) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, που προσπαθεί να ανακάμψει μετά τις χθεσινές απώλειες που ξεπέρασαν το 1,5% και επανέφεραν το Γ.Δ κοντά στις 1.300 μονάδες.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,29% στις 1.307,63 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 16,23 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE καταγράφει μικρή άνοδο 0,14% στις 3.162,16 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης ανεβαίνει κατά 0,41% στις 1.069,28 μονάδες.

Σε κατοχύρωση των σημαντικών

κερδών της περιόδου προχώρησαν χθες οι επενδυτές, «σπρώχνοντας» το Χρηματιστήριο Αθηνών στη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων τριών εβδομάδων (από 26 Ιουνίου).

Οι πιέσεις συνεχίζονται και σήμερα, με το κλίμα παρ' όλα αυτά να παραμένει θετικό για την ελληνική οικονομία, που χρειάζεται ωστόσο μια ώθηση, προκειμένου να γίνουν και πιο τολμηρές κινήσεις στις αγορές.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά το καλοκαίρι για παράδειγμα, αφού οι διεθνείς οίκοι θα έχουν κάνει μια πρώτη αξιολόγηση στο έργο της νέας κυβέρνησης μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, όπως και η δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το β' τρίμηνο που θα ξεκινήσει από το τέλος του μήνα.

Να σημειωθεί επίσης, ότι καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 2,116 δισ. ευρώ στο 1ο εξάμηνο. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 27,3 δισ. ευρώ, +2,24 δισ. ευρώ ή 8,9% έναντι του στόχου λόγω αυξημένων φορολογικών εσόδων του εξαμήνου και της είσπραξης ποσού 603 εκατ. ευρώ από ANFAs, που δεν είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση.

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Ιουνίου 2023 ανήλθαν στα 33.337 εκατ. ευρώ, -596 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στην αναμονή για τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων για το β' τρίμηνο, η Wall Street έβαλε σημαντικές βάσεις για την ανοδική πορεία της στην εβδομάδα, στη χθεσινή (17/7) συνεδρίαση, με το Dow Jones να σημειώνει ετήσια καλύτερη επίδοση.

Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τρίτης, με τις μετοχές στο Χονγκ Κονγκ να ηγούνται των απωλειών υποχωρώντας κατά 2%, παρασυρόμενες από τις μετοχές ακινήτων και τεχνολογίας.

Τέλος ήπιες διακυμάνσεις καταγράφονται μέχρι στιγμής στο άνοιγμα των Ευρωαγορών, στην αναμονή για τα εταιρικά κέρδη. Το ταμπλό στο Χ.Α Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές, η ΑLPHA BANK ανεβαίνει οριακά κατά 0,03%, η ΕΤΕ (+0,40%), η ΕUROBANK (+0,75%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,48%).

Ξεχωρίζει η μετοχή της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ που σημειώνει άνοδο 1,56% και βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό των 34 ευρώ, η ΑΒΑΞ κινείται ανοδικά κατά 1,51%, η ΣΠΕΙΣ (+1,35%), η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,83%) και η ΕΛΙΝ (+3,33%).

Αντίθετα πτώση καταγράφει η ΔΕΗ (-0,49%), η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (-3,67%), τα ΕΛΠΕ (-0,89%), η JUMBO (-1,09%) και ο ΟΠΑΠ (-0,37%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

Χρηματιστήριο ΑθηνώνMYTILINEOSΓενικός Δείκτηςμετοχές
Keywords
Τυχαία Θέματα