Σε απομόνωση η ρωσική οικονομία- Στο δρόμο των capital controls

Το νόμισμα έχει πέσει. Τα επιτόκια αυξήθηκαν από 9,5% σε 20%. Απαγόρευση πωλήσεων από επενδυτές από το εξωτερικό. Μπορεί να ακολουθήσουν capital controls. Όλα αυτά τα σημάδια δείχνουν πόσο απομονωμένη είναι η Ρωσία.

Τη Δευτέρα (28/2) καθώς οι χρηματαγορές άρχισαν να διαπραγματεύονται στην Ασία, η αξία του ρωσικού ρουβλίου κατέρρευσε. Αιτία ήταν οι σκληρές δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν το Σαββατοκύριακο. Στην πραγματικότητα,

αυτά παγώνουν τα αποθέματα συναλλάγματος της Ρωσίας και αρχίζουν να κλειδώνουν τις ρωσικές τράπεζες από το δίκτυο SWIFT για τη διευθέτηση διεθνών συναλλαγών.

Το δολάριο ΗΠΑ σημείωσε άνοδο έως και 40% έναντι του ρουβλίου, ανεβάζοντας το ρωσικό νόμισμα από το κλείσιμο της Παρασκευής στα 84 περίπου στο δολάριο έως και 118, ένα νέο ρεκόρ.

Η κίνηση θα είναι μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις στη σύγχρονη ιστορία του ρωσικού νομίσματος, παρόμοια σε κλίμακα με τη μονοήμερη πτώση που καταγράφηκε κατά τις χειρότερες στιγμές της οικονομικής κρίσης της χώρας το 1998, όταν η Ρωσία χρεοκόπησε.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο από 9,5% σε 20% σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτώση του ρουβλίου και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας διέταξε εταιρείες με έσοδα σε ξένο νόμισμα να μετατρέψουν το 80% του εισοδήματός τους σε ρούβλια.

Τα capital controls έχουν στην πραγματικότητα αρχίσει να εφαρμόζονται στη Ρωσία, που βλέπει όλο το δυτικό κόσμο να την απομονώνει και μάλιστα χωρίς καθόλου ρωγμές.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτηματικά προκύπτουν για το αν τα κρυπτονομίσματα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση για το Κρεμλίνο.

Capital controlsΡωσίαΑγορέςΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα