Σε αδιέξοδο η Πορτογαλία μετά το σκάνδαλο

Η Πορτογαλία παραμένει ως επί το πλείστον στο σκοτάδι σχετικά με το σκάνδαλο που ώθησε τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντόνιο Κόστα, να παραιτηθεί λίγες ώρες μετά το ξέσπασμά του.

Ο Κόστα παραιτήθηκε μετά από μια έρευνα για πιθανή επιρροή στην κυβέρνηση σχετικά με παραχωρήσεις εξερεύνησης λιθίου στη βόρεια Πορτογαλία, ένα έργο παραγωγής υδρογόνου και ένα προγραμματισμένο data center. Σε εφόδους της αστυνομίας βρέθηκαν επίσης δέσμες

με μετρητά στο γραφείο του αρχηγού του προσωπικού του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, στις 13 Νοεμβρίου, ένας δικαστής αποφάσισε ότι ο βοηθός του Κόστα και τέσσερις άλλοι, που συνελήφθησαν στις 7 Νοεμβρίου, θα αποφυλακίζονταν. Κι ενώ βρήκε γεγονότα που μπορεί να αποτελούν έγκλημα επιρροής, δεν ανέφερε πιθανή διαφθορά, ένα βασικό στοιχείο μιας λεπτομερούς δήλωσης των εισαγγελέων σχετικά με τις αρχικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται μια παράγραφος στη δήλωση των εισαγγελέων που λέει ότι οι αναφορές υπόπτων, για παρέμβαση του Κόστα στο να «ξεμπλοκάρει» ορισμένες διαδικασίες, θα αξιολογηθούν σε έρευνα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Κόστα αρνείται ότι έχει κάνει αδίκημα, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προσελκύσουν επενδύσεις, να καταπολεμήσουν τη γραφειοκρατία και να επισπεύσουν την αδειοδότηση.

«Δεν υπάρχει καλό αποτέλεσμα σε αυτό», είπε ο Πάουλο Πόρτας, πρώην αντιπρόεδρος της προηγούμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης και άλλοτε αντίπαλος του Κόστα, σε τηλεοπτική εκπομπή. «Αν αυτά που στέλνονται στο Ανώτατο Δικαστήριο δεν είναι συνεπή, είναι κάτι πολύ σοβαρό από πίσω. Εάν είναι συνεπή, είναι εξίσου πολύ σοβαρό πράγμα».

Ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να τακτοποιηθούν όλα αυτά, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων. Οι έρευνες στην Πορτογαλία μπορούν να διαρκέσουν πολλά χρόνια προτού εξαχθούν συμπεράσματα. Αυτό έχει ήδη ανατρέψει αμετάκλητα μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο 62χρονος Κόστα έχει πει ότι «κατά πάσα πιθανότητα» δεν θα έχει ποτέ ξανά δημόσιο αξίωμα. Μόλις η παραίτηση του Κόστα τεθεί επίσημα σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου, η χώρα θα απέχει ακόμη τρεις μήνες από την εκλογή νέας κυβέρνησης σε μια σκληρή κούρσα μεταξύ των Σοσιαλιστών και του κεντροδεξιού κόμματος PSD, το οποίο επιδιώκει βαθύτερες φορολογικές περικοπές.

Με τον δείκτη χρέους να υποχωρεί, αλλά να παραμένει πάνω από το 100% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος - και τη μνήμη της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και του προγράμματος διάσωσης της Πορτογαλίας ακόμα σχετικά νωπή - η δημοσιονομική πειθαρχία θα παραμείνει πιθανότατα κεντρική προτεραιότητα για όποιον κυβερνήσει.

Δέκα ημέρες μετά την παραίτηση του Κόστα, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας ανέβηκε δύο επίπεδα από την Moody's. Αυτό επρόκειτο να ήταν ένα βασικό μέρος της κληρονομιάς του Κόστα, αλλά η φήμη του πλέον είναι συνδεδεμένη με μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες, καταλήγει το Bloomberg.

#Αντόνιο_Κόστα #παραίτηση #σκάνδαλο_διαφθοράς #Bloomberg
Keywords
Αναζητήσεις
se-adiexodo-i-portogalia-meta-to-skandalo.htm
Τυχαία Θέματα