Ρώσοι ολιγάρχες περίμεναν τις κυρώσεις- Τις παρέκαμψαν μέσω... Hawala

20:58 1/5/2022 - Πηγή: Reporter

Eιδικοί του οικονομικού εγκλήματος παρατήρησαν αυξημένες κινήσεις χρημάτων από Ρώσους ολιγάρχες μήνες πριν από τον πόλεμο. Ήξεραν τελικά; Περίμεναν τις κυρώσεις; Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως βρήκαν τρόπο να τις παρακάμψουν

Οι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά φαίνεται ότι είχαν προβλέψει τα μέτρα μεταφέροντας χρήματα μέσω ενός άτυπου συστήματος πληρωμών γνωστό ως Hawala.

Σε συνέντευξή του στο Business Insider,

ο Shane Riedel, ειδικός στο οικονομικό έγκλημα και Διευθύνων Σύμβουλος της Elucidate, που εξετάζει τα μοτίβα στην κίνηση χρημάτων, μίλησε για το σύστημα πληρωμών και έκανε τις εκτιμήσεις του για το τι έπραξαν οι Ρώσοι ολιγάρχες.

Το σύστημα πληρωμών Hawala είναι ένα ανεπίσημο σύστημα μεταφοράς κεφαλαίων που επιτρέπει τη μεταφορά χρημάτων από μια οντότητα σε άλλη χωρίς αποδείξεις. Δεν υπάρχει αρχείο καθώς δεν απαιτεί τεκμηρίωση.

Με άλλα λόγια, η Hawala επιτρέπει σε άτομα ή οντότητες να πραγματοποιούν συναλλαγές εκτός των παραδοσιακών τραπεζικών συστημάτων. Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες, αλλά έχει γίνει παράνομο σε πολλές χώρες, λόγω της έλλειψης κανονισμών.

Ο Ρίντελ είπε ότι τους μήνες πριν από την επίθεση, από τον Νοέμβριο και ιδιαίτερα τον Δεκέμβριο, παρατήρησαν αύξηση στις συναλλαγές που αφορούσαν τη Ρωσία.

«Είδαμε χρήματα να έρχονται από offshore σε δυσανάλογα ποσοστά», είπε.

«Η τυπική ροή συναλλαγών κάθε μέρα κανονικά είναι μικρότερη από 1% και τελικά ξεπέρασε το 10%», πρόσθεσε.

Οι συναλλαγές Hawala προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία. Η αρχική εστίαση των δικτύων Hawala στο οικονομικό έγκλημα ήταν «στις γωνίες χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της φοροδιαφυγής», είπε ο Riedel.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, θεωρεί πως οι ολιγάρχες περίμεναν ότι θα βγουν έξω από το σύστημα Swift των τραπεζών και βρήκαν άλλη... οδό.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση δραστηριότητας σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία, η Κύπρος και η Μάλτα.

"Πριν από την εφαρμογή των κυρώσεων, είδαμε μια ακραία αύξηση τόσο στις εισροές όσο και στις εκροές από τη Ρωσία", τόνισε.

Οι ολιγάρχες μπορεί να χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμών Hawala για να ολοκληρώσουν συναλλαγές, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει πώς κατάφεραν να διατηρήσουν τον πολυτελή τρόπο ζωής τους και τη συντήρηση ορισμένων από τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως τα superyachts.

ΚΥΡΩΣΕΙΣολιγάρχεςHAWALAΡωσίαπόλεμος
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Ρώσοι, Hawala,rosoi, Hawala