Ράιχενμπαχ: "Τρύπα" 60 δισ. από ανείσπρακτους φόρους

Οι εννέα τομείς παροχής τεχνικής βοήθειας από την task forceΤην πρώτη τριμηναία της έκθεση παρουσίασε ο επικεφαλής της task force της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος παρουσίασε εννιά τομείς παροχής τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, οι οποίες σχετίζονται με πρωτοβουλίες που θα επιταχύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς και την επιτάχυνση συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Ράιχνεμπαχ η έκθεση είναι η απτή απόδειξη αλληλεγγύης μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας
και είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές η οποία έγινε μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών.

Ο κ.Ράιχενμπαχ ανέφερε πως η Ελλάδα χάνει περίπου 60 δισ. ευρώ από ανείσπρακτους φόρους (ληξιπρόθεσμες οφειλές και εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις), ενώ ανέδειξε την πάταξη της φοροδιαφυγής ως βασική προτεραιότητα της ομάδας δράσης.

Στην έκθεση αναφέρεται πως ενα ποσό μεταξύ 6 και 8 δις ευρώ από τις φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο μπορεί να εισπραχθεί με την βοήθεια της Ομάδας Κρούσης υπό τον Χ. Ράιχενμπαχ.

Επίσης τονίζεται πως οι εμπειρογνώμονες της Ομάδας είναι σε θέση να συμβάλουν στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων από καταθέσεις στο εξωτερικό ελληνικών υπεράκτιων εταιρειών αλλά και να βοηθήσουν την Ελλάδα να ολοκληρώσει και να υλοποιήσει τη συμφωνία με την Ελβετία για την φορολόγηση καταθέσεων.Οι εννέα τομείς παροχής τεχνικής βοήθειας από την task force1. Πολιτική συνοχής και πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Προωθούνται πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της διανομής των πόρων του ΕΣΠΑ ως δανείων προς επιχειρήσεις. Ο επικεφαλής της task force προανήγγειλε την άμεση διάθεση 500 εκατ. ευρώ και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ αργότερα, αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Παράλληλα η ομάδα προσπαθεί να βρει λύση όσον αφορά μεγάλα έργα που καθυστερούν στους τομείς των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, της διαχείρισης απορριμμάτων και του σχεδίου Helios.

2. Φορολογία. Η τεχνική βοήθεια της ομάδας δράσης θα επικεντρωθεί σε παρεμβάσεις για ταχύτερη συλλογή των φόρων, ενίσχυση του ελέγχου μεγάλων φορολογουμένων και άμεση συμφωνία ανταλλαγής στοιχείων με την Ελβετία.

3. Ελεγχος δαπανών. Ενίσχυση του Γενικού Λογιστηρίου, των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων που ασκούν ελεγκτικό έργο και της εποπτείας των ασφαλιστικών Ταμείων και των υπουργείων.

4. Αναμόρφωση δημοσίου. Καλύτερος συντονισμός μεταξύ υπουργείων, βελτίωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πάταξη της διαφθοράς με βάση συστάσεις έκθεσης του ΟΟΣΑ.

5. Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Παροχή τεχνικής βοήθειας σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διαφάνεια στις προμήθειες και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

6. Διαχείριση συνόρων και μετανάστευσης και εφαρμογή των δυο κυβερνητικών σχεδίων με στήριξη 283 εκατ. ευρώ, από τα κοινοτικά ταμεία.

7. Δημόσια Υγεία. Έκθεση που θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα θα παρουσιάζει τη νέα αναμόρφωση του συστήματος ειδικά στο
Keywords
Τυχαία Θέματα