Πυρκαγιά Ρόδος: 30.000 άνθρωποι επί ποδός-Δημιουργήθηκε πυροστρόβιλος (Βίντεο)

Σε πύρινη κόλαση εξελίσσεται η πυρκαγιά στη Ρόδο, με χιλιάδες τουρίστες και κατοίκους να εκκενώνουν χωριά με κάθε τρόπο και τις εστίες φωτιάς να πληθαίνουν.

3 ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή Κιόταρι, τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση του Λιμενικού, πάνω από 2.000 τουρίστες έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης με πλωτά σκάφη.

Άλλοι εγκαταλείπουν την περιοχή με λεωφορεία και αυτοκίνητα, ενώ στις εικόνες που ακολουθούν διακρίνεται ο πανικός που επικρατεί.

Με τη συνδρομή του Λιμενικού
Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών αρχών που έχουν επιστρατεύσει δεκάδες λεωφορεία αναμένεται να μετακινηθούν πάνω από 30.000 άτομα σύμφωνα με τον Τέρη Χατζηϊωάννου, Πρόεδρος ΔΟΠΑΡ Δήμου Ρόδου. Επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων γίνεται και στην περιοχή Λάρδο. Στην επιχείρηση του λιμενικού συνδράμουν τέσσερα πλωτά του λιμενικού ένα ναυαγοσωστικό περισσότερα από 30 ιδιωτικά σκάφη πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο του λιμενικού σώματος. Αστυνομικοί των ΟΕΠΤΑ και ΟΠΚΕ, και αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ με C 130 μεταβαίνουν στη Ρόδο Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη «Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στο νησί της Ρόδου. Ήδη για τη #Ρόδο έχει αναχωρήσει ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης. Στη Ρόδο έχουν διατεθεί αστυνομικοί των ΟΕΠΤΑ και ΟΠΚΕ, και αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ με C 130.Αστυνομικοί και οχήματα των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Α’ Δωδεκανήσου ενισχύονται συνεχώς από υπηρεσίες όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων καθώς και Διευθύνσεων της Γ.Α.Δ.Α.» Στο μεταξύ, στο νησί μεταβαίνει και κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς. Η δυσκολότερη πυρκαγιά αυτή της Ρόδου

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός αναφορικά με τις πυρκαγιές που μαίνονται στο νησί ανέφερε:

«η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς το ενεργό μέτωπο μαίνεται στις περιοχές Λάρδος, Λάερμα, Κιοτάρι και εκεί επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Στις 12:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Πυλώνας και Λάρδος προς Αρχάγγελο και στις 13:42 για εκκένωση των οικισμών Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.

Δεσμεύτηκαν τρία επιβατηγά πλοία για τη φιλοξενία απεγκλωβισθέντων

Τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία έχουν δεσμευτεί στο λιμάνι της Ρόδου προκειμένου να φιλοξενηθούν οι απεγκλωβισθέντες από τις περιοχές όπου μαίνεται η πυρκαγιά σε περιοχές του νησιού.

Πρόκειται για τα πλοία Blue Star Chios, το Dodekanisos Express και το Panagia Skiadeni τα οποία θα φιλοξενήσουν τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν σπίτια και ξενοδοχεία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας

Πυροστρόβιλος στην κορυφή λόφου Το Meteo δημοσίευσε βίντεο, το οποίο καταγράφει τη δημιουργία πυροστρόβιλου στην κορυφή ενός λόφου, που καίει η φωτιά στη Ρόδο. Σε αυτό το βίντεο καταγράφεται ο στροβιλισμός του αέρα που παρασύρει τις φλόγες. Επίσης, διακρίνονται οι φλόγες χαμηλότερα στο λόφο να κατευθύνονται προς το σημείο δημιουργίας του πυροστρόβιλου, σημειώνει το Meteo. ΡόδοςπυρκαγιάτουριστεςφωτιάΠΥΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ
Keywords
Αναζητήσεις
pyrkagia-rodos-30000-anthropoi-epi-podos-dimiourgithike-pyrostrovilos-vinteo.htm
Τυχαία Θέματα