Ψήφος εμπιστοσύνης στον Παπαδήμο με το βλέμμα στις εσωκομματικές εξελίξεις

Οι τοποθετήσεις Παπανδρέου, Βενιζέλου. Αναβρασμός στη ΝΔ για τον Καμμένο. Οι αντιδράσεις των κομμάτων.Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ολοκληρώνονται σήμερα οι
διαδικασίες που θα δώσουν και επίσημα το «τιμόνι» στον Λουκά Παπαδήμο, χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι ή τα μεσάνυχτα.

Πάντως η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κινήθηκε σε ήπιους τόνους, ενώ εστία διαφωνίας αποτέλεσε ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών που η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να πραγματοποιηθεί μετά από οικουμενική διακυβέρνηση 100 ημερών υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Ο τελευταίος πάντως χθες στις προγραμματικές του δηλώσεις δεν έκανε σαφή αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου ανέφερε πως η υπό τον Λουκά Παπαδήμο νέα κυβέρνηση, "κάνει πόλεμο απέναντι στις ανεξέλεγκτες αγορές, τους φοροφυγάδες, την διαπλοκή, τα κατεστημένα της χώρας που δεν ήθελαν με τίποτα να προωθηθεί η ανάπτυξη των συντριπτικών μας πλεονεκτημάτων, θέλοντας να παρατείνεται το πελατειακό κράτος" καλώντας τα κόμματα και τον ελληνικό λαό να την στηρίξουν.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "νίκη της δημοκρατίας" τη διακομματική συνεννόηση και εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι συγκεκριμένες δυνάμεις αρνήθηκαν να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση επικαλούμενες ιδεολογικές διαφορές.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος μίλησε για κυβέρνηση με συγκεκριμένης διάρκειας θητεία, αλλά με ιστορικό ρόλο. Το πολιτικό σύστημα έφτασε σε οριακό σημείο, ανέφερε μεταξύ άλλων αναλύοντας τη σημασία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, που όπως είπε δημιούργησε ανακούφιση στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

Αίσθηση πάντως στο κυβερνών κόμμα προκάλεσε η τοποθέτηση της Λούκας Κατσέλη, η οποία δεν δίστασε να επισημάνει ότι εκτός από τα «αισθήματα ανακούφισης για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που καλείται να ολοκληρώσει τις συμφωνίες με τους εταίρους μας», υπάρχει και «δυσπιστία για τη σύνθεσή της, καθώς αποτελείται από πρόσωπα που προέρχονται από πολιτικούς χώρους με ασύμβατες απόψεις».

Παράλληλα, συζητήσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης προκάλεσε η τοποθέτηση του κ.Λοβέρδου ο οποίος δήλωσε χθες πως θα ήταν "βιαστικό και επιπόλαιο" να ανοίξει στην παρούσα φάση θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς μετά τη διαγραφή του κ.Χατζηγάκη από την Κ.Ο. , αβέβαιο είναι και το μέλλον του κ.Καμμένου ο οποίος προέβη χθες σε σκληρές δηλώσεις επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Παρότι ο κ.Σαμαράς δεν είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ οι δύο άνδρες είχαν σύντομο τετ α τετ χθες μετά τις τοποθετήσεις του κ.Καμμένου, παραμένει πιθανή η διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ. Πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν πως δεν έχει λάβει την οριστική του απόφαση, καθώς και ότι τελούνται έντονες δι
Keywords
Τυχαία Θέματα