Προς εβδομαδιαία άνοδο 3% το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν ελαφρά την Παρασκευή (15/3), αλλά είναι σε καλό δρόμο για άνοδο άνω του 3% σε εβδομαδιαία βάση, ενισχυμένες από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας που αύξησε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου για το 2024 και την απροσδόκητη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού σημειώνουν μια ήπια υποχώρηση

από τις νέες κορυφές τεσσάρων μηνών... Πιθανότατα εισέρχονταν σε μια φάση ενοποίησης για να περιμένουν περαιτέρω κατεύθυνση», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

Οι τιμές παρέμειναν περιορισμένες στο εύρος τιμών για μεγάλο μέρος του τελευταίου μήνα, περίπου μεταξύ 80 και 84 δολαρίων το βαρέλι, προτού ο IEA αυξήσει την άποψή του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2024 για τέταρτη φορά από τον Νοέμβριο, καθώς οι επιθέσεις των Χούτι διαταράσσουν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια bpd το 2024, ανέφερε ο IEA στην τελευταία έκθεσή του, αυξημένη κατά 110.000 bpd από τον περασμένο μήνα. Προέβλεψε ένα ελαφρύ έλλειμμα εφοδιασμού φέτος, εάν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ διατηρήσουν τις περικοπές της παραγωγής τους, έχοντας προηγουμένως προβλέψει πλεόνασμα.

Τα κέρδη αυτή την εβδομάδα σημειώθηκαν παρά την ενίσχυση του δολαρίου με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ εβδομάδων. Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει το αργό πιο ακριβό για τους χρήστες άλλων νομισμάτων.

Υποστηρικτικές για τις τιμές ήταν επίσης οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου, που προκάλεσαν φωτιά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Rosneft σε μια από τις πιο σοβαρές επιθέσεις κατά του ρωσικού ενεργειακού τομέα τους τελευταίους μήνες.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν επίσης απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα διυλιστήρια ενίσχυσαν τη δραστηριότητά τους, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν καθώς η ζήτηση αυξήθηκε, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών.

Από την πλευρά της ζήτησης, η κεντρική τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητο ένα βασικό επιτόκιο πολιτικής, καθώς οι αρχές συνέχισαν να δίνουν προτεραιότητα στη σταθερότητα του νομίσματος εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αναμενόμενων μειώσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας θεωρούνται απίθανο να ωθήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν από τον Ιούνιο, καθώς άλλα στοιχεία την Πέμπτη έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση στις τιμές παραγωγού τον περασμένο μήνα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,53% στα 80,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,54% στα 84,95 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,977% στα 27,085 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν ελαφρά την Παρασκευή και οδεύουν προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους εδώ και τέσσερις εβδομάδων, λόγω ανησυχιών ότι η Federal Reserve ενδέχεται να αναβάλει τις μειώσεις των επιτοκίων πέραν του Ιουνίου, αφού τα στοιχεία έδειξαν υψηλότερη από την αναμενόμενη άνοδο του πληθωρισμού.

Οι τιμές παραγωγού των ΗΠΑ έδειξαν επίσης επίμονο πληθωρισμό.

Ο χρυσός οδεύει προς εβδομαδιαία πτώση περίπου 0,5%, την πρώτη από τα μέσα Φεβρουαρίου και υποχώρησε από το υψηλό ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας των 2.194,99 δολαρίων.

Το πολύτιμο μέταλλο υποχωρεί οριακά 0,03% στα 2.167,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,63% στα 25,465 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,47% στα 4,1052 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0892 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,04% στο 1,2746 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8545 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
pros-evdomadiaia-anodo-3-to-petrelaio--anevainei-to-fysiko-aerio.htm
Τυχαία Θέματα
Προς, - Ανεβαίνει,pros, - anevainei