Πρακτικά Fed: Έρχονται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων- Επίμονος ο πληθωρισμός

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη «μάχη» για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, δείχνουν τα πρακτικά της Fed.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Federal Reserve συμφώνησε στην τελευταία συνεδρίαση να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων του επιτοκίου αναφοράς της

κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ σε 25 μονάδες βάσης, αλλά συμφώνησε επίσης ότι οι κίνδυνοι του υψηλού πληθωρισμού παραμένουν «βασικός παράγοντας», που διαμορφώνει τη νομισματική πολιτική και δικαιολογεί τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων μέχρις ότου ελεγχθεί.

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ήταν σκόπιμο να αυξηθεί το εύρος-στόχος του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 25 μονάδες βάσης», με πολλούς από αυτούς να λένε ότι αυτό θα επέτρεπε στη Fed να «προσδιορίσει καλύτερα την έκταση» των μελλοντικών αυξήσεων, σύμφωνα με τα πρακτικά της διήμερης συνεδρίασης (31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου) της τράπεζας που κυκλοφόρησαν σήμερα και τα οποία επικαλείται το Reuters.

«Οι συμμετέχοντες γενικά σημείωσαν ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παρέμειναν βασικός παράγοντας που διαμορφώνει τη νομισματική πολιτική» και ότι τα επιτόκια θα πρέπει να κινηθούν ανοδικά και να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα «μέχρι ο πληθωρισμός να κινηθεί προς τον στόχο του 2%».

Μερικοί αξιωματούχοι τάχθηκαν, μάλιστα, υπέρ μιας ακόμη μεγαλύτερης αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης ή είπαν ότι «θα μπορούσαν να την υποστηρίξουν».

Παραμένει «γρίφος» το «ταβάνι»

Τα πρακτικά έδειξαν ότι η Fed κατευθύνεται προς ένα πιθανό τελικό σημείο για τις τρέχουσες αυξήσεις των επιτοκίων της, επιβραδύνοντας ταυτόχρονα τον ρυθμό για να προσεγγίσει πιο προσεκτικά ένα πιθανό σημείο κορυφής, αφήνοντας επίσης ανοιχτό το πόσο θα αυξηθούν τελικά τα ήδη υψηλά επιτόκια σε περίπτωση που ο πληθωρισμός δεν επιβραδυνθεί.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της σε οκτώ συνεδριάσεις, από ένα σημείο εκκίνησης κοντά στο μηδέν τον περασμένο Μάρτιο, στο σημερινό 4,50%-4,75%.

Τα στοιχεία από την τελευταία συνεδρίαση έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται και να προσθέτει θέσεις εργασίας με απροσδόκητα γρήγορο ρυθμό, ενώ σημειώνει λιγότερο σταθερή πρόοδο ως προς τον στόχο του πληθωρισμού 2% που έχει θέσει η Fed.

Τα πρακτικά έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed εξακολουθούν να είναι συντονισμένοι με το ρίσκο που μπορεί να χρειαστεί να πάρουν για να διατηρήσουν σε πτωτική τροχιά τον πληθωρισμό. «Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η Επιτροπή Ομοσπονδιακής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο τον περασμένο χρόνο στην κίνηση προς μια αρκετά περιοριστική στάση της νομισματικής πολιτικής», αναφέρουν τα πρακτικά, περιγράφοντας μια οικονομία που συνέχισε να αναπτύσσεται εν μέσω μιας «σφιχτής» αγοράς εργασίας.

FEDERAL RESERVEπρακτικάΑξιωματούχοιΝομισματική ΠολιτικήΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝαμερικανική οικονομίααγορά εργασίαςπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα