ΠΟΥ: Εκτός λειτουργίας όλα τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη (21/12) ότι η βόρεια Γάζα έχει μείνει χωρίς λειτουργικό νοσοκομείο λόγω έλλειψης καυσίμων, προσωπικού και προμηθειών.

Μόνο εννέα από τις 36 εγκαταστάσεις υγείας ήταν εν μέρει λειτουργικές σε ολόκληρη τη Γάζα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις συγκεντρώνονται στα νότια του θύλακα.

«Στην πραγματικότητα δεν έχουν απομείνει λειτουργικά νοσοκομεία στο βορρά», είπε ο Ρίτσαρντ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα.

«Το νοσοκομείο

Αλ-Αχλί ήταν το τελευταίο, αλλά τώρα είναι ελάχιστα λειτουργικό: εξακολουθεί να θεραπεύει ασθενείς αλλά δεν δέχεται νέους», συμπλήρωσε.

Περίπου 10 μέλη του προσωπικού, όλοι οι κατώτεροι γιατροί και οι νοσηλευτές, συνεχίζουν να παρέχουν βασικές πρώτες βοήθειες, διαχείριση πόνου και φροντίδα τραυμάτων με περιορισμένους πόρους, είπε.

«Μέχρι πριν από δύο ημέρες, ήταν το μόνο νοσοκομείο όπου οι τραυματίες μπορούσαν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στη βόρεια Γάζα και ήταν γεμάτο από ασθενείς που χρειάζονταν επείγουσα περίθαλψη», είπε.

«Δεν υπάρχουν πλέον χειρουργεία λόγω έλλειψης καυσίμων, ηλεκτρικού ρεύματος, ιατρικών προμηθειών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργών και άλλων ειδικών», συμπλήρωσε.

Τα πτώματα των θυμάτων από τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις παρατάχθηκαν στην αυλή του νοσοκομείου επειδή δεν μπορούσαν να γίνουν ασφαλείς και αξιοπρεπείς ταφές, είπε.

Εκτός από το νοσοκομείο Αλ-Αχλί, η βόρεια Γάζα είχε μόνο τρεις άλλες ελάχιστα λειτουργικές εγκαταστάσεις υγείας: τα νοσοκομεία Αλ-Σίφα, Αλ Αούντα και Αλ Σαχάμπα, τα οποία ο Πίπερκορν είπε ότι φιλοξενούσαν χιλιάδες εκτοπισμένους.

Μερικοί ασθενείς στο Αλ-Αχλί περίμεναν να χειρουργηθούν για εβδομάδες ή αν είχαν χειρουργηθεί, αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο μόλυνσης μετά την επέμβαση λόγω έλλειψης αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, πρόσθεσε.

«Όλοι αυτοί οι ασθενείς δεν μπορούν να μετακινηθούν και πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως για να έχουν την ευκαιρία να επιβιώσουν», είπε, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του ΠΟΥ για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

«Αυτό είναι απαραίτητο τώρα για να ενισχυθούν και να επανεγκατασταθούν οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις υγείας, να παραδοθούν ιατρικές υπηρεσίες που χρειάζονται χιλιάδες τραυματίες και όσοι χρειάζονται άλλη ουσιαστική φροντίδα και, κυρίως, για να σταματήσει η αιματοχυσία και ο θάνατος», τόνισε.

#ΠΟΥ #Παγκόσμιος_Οργανισμός_Υγείας #Γάζα
Keywords
Τυχαία Θέματα