Πώς εξηγείται το ράλι των κρυπτονομισμάτων μία περίοδο υψηλών επιτοκίων

10:38 5/3/2024 - Πηγή: Reporter

Το Bitcoin βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο ανάκαμψης, σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά όταν τα επιτόκια ήταν σχεδόν μηδενικά και τα pixelated έργα τέχνης (NFTs) πωλούνταν τακτικά για εκατομμύρια.

Τη Δευτέρα, το bitcoin έκανε άλμα άνω του 5% και ξεπέρασε τα 66.000 δολάρια, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια και έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων. Το Ether, το Solana, το Dogecoin και άλλα tokens πραγματοποιούν επίσης ράλι. Τον Φεβρουάριο, η αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων επέστρεψε στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά

από τον Απρίλιο του 2022.

Αυτή η επανάληψη των υψηλών σημείων έρχεται παρά τους «αντίθετους ανέμους» των επιτοκίων, που ενδέχεται να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι αγορές έχουν αναβάλει τις προβλέψεις τους για μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός επιμένει και η οικονομία δείχνει ελάχιστα σημάδια αποδυνάμωσης.

Την τελευταία φορά, το ράλι οδηγήθηκε από τα χαμηλά επιτόκια που ενθάρρυναν την κερδοσκοπική συμπεριφορά. Όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό, η δυναμική εξαντλήθηκε και το bitcoin έπεσε στα 16.000 δολάρια, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την επίτευξη ρεκόρ.

Τώρα τα κρυπτονομίσματα ανεβαίνουν, ενώ τα επιτόκια να παραμένουν αυξημένα και χωρίς σαφή πορεία προς τα κάτω.

Τι συμβαίνει;

«Παρ’ όλο που οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed έχουν μετατοπιστεί, η απειλή αύξησης των επιτοκίων έχει φύγει από το τραπέζι προς το παρόν», δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής της Blue Chip Daily, Larry Tentarelli, στο Business Insider, προσθέτοντας πως «έτσι, το bitcoin έχει κάνει ράλι».

Υπάρχει επίσης μια ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης, η οποία φαίνεται να υπερκαλύπτει τις ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική.

Η έγκριση μίας σειράς από bitcoin-ETF έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση και το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα, ενώ οι αγορές προετοιμάζονται για το γεγονός του bitcoin halving που θα μειώσει την αμοιβή των miners και τον όγκο που εκδίδεται καθημερινά στο μισό.

Το halving συμβαίνει μία φορά περίπου κάθε τέσσερα χρόνια και έχει ήδη πραγματοποιηθεί το 2020, το 2016 και το 2012. Στους 12 μήνες μετά τα τρία προηγούμενα halving, το bitcoin ανέβηκε κατά 8.069%, 284% και 559%. Το γεγονός αυτό ασκεί πίεση στην προσφορά, καθώς επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο εισέρχονται νέα bitcoin στην αγορά, ενώ το φετινό halving θα έρθει σε μια εποχή που η ζήτηση έχει αυξηθεί απότομα.

Ο Tentarelli και άλλοι επαγγελματίες της αγοράς έχουν επισημάνει την εμφάνιση των bitcoin ETFs ως έναν «τεράστιο» μοχλό της ζήτησης κρυπτονομισμάτων, καθώς τα προϊόντα επιτρέπουν σε περισσότερους επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση χωρίς να αγοράσουν άμεσα tokens.

Τα στοιχεία της CoinShares που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα δείχνουν ότι την περασμένη εβδομάδα τα ψηφιακά επενδυτικά προϊόντα είδαν τις δεύτερες μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εισροές που έχουν καταγραφεί, στα 1,84 δισ. δολάρια. Το 94% αυτών των εισροών αφορούσε προϊόντα bitcoin. Ο όγκος των συναλλαγών στα επενδυτικά προϊόντα σημείωσε ρεκόρ άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ίδιο διάστημα.

ETFs από τιτάνες της Wall Street όπως η BlackRock και η Fidelity επενδύουν απευθείας στο bitcoin και απορροφούν όλο και μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης προσφοράς.

Μια έκθεση του CoinDesk τον Φεβρουάριο, έναν μήνα μετά την έγκριση των ETFs, ανέφερε ότι τα 11 κεφάλαια κατείχαν 192.000 bitcoin. Ο αριθμός αυτός είναι ξεχωριστός από τα 420.000 της Grayscale, η οποία μετέτρεψε το bitcoin trust της σε ETF, και από τα σχεδόν 200.000 της MicroStrategy.

Η Standard Chartered έχει προβλέψει ότι οι εισροές των ETF θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ώθηση της τιμής του bitcoin στα 200.000 δολάρια. Ο Tom Lee της Fundstrat έχει κάνει μια ακόμα καλύτερη πρόβλεψη, λέγοντας ότι το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να φτάσει τα 500.000 δολάρια.

«Υπάρχει μια πεπερασμένη προσφορά και τώρα έχουμε μια, πιθανώς, τεράστια αύξηση της ζήτησης» με την έγκριση spot bitcoin ETF, δήλωσε ο Lee σε πρόσφατη συνέντευξή του, «οπότε πιστεύω ότι σε πέντε χρόνια κάτι γύρω στο μισό εκατομμύριο θα ήταν, πιθανώς, εφικτό», συμπλήρωσε.

#κρυπτονομίσματα #ραλι #Άνοδος #Bitcoin #Solana #ether
Keywords
Αναζητήσεις
pos-exigeitai-to-rali-ton-kryptonomismaton-mia-periodo-ypsilon-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα