«Πολιορκεί» τις 1.300 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με μικρά κέρδη ξεκινάει τη σημερινή (24/8) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, που επιχειρεί για μία ακόμα μέρα να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έχει άνοδο 0,18% στις 1.296 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE κινείται ανοδικά κατά 0,53% στις 3.162,79 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται λίγο χαμηλότερα στο +0,17% και στις 1.068,03 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα

με δύο θετικές συνεδριάσεις, η Λεωφόρος Αθηνών δέχεται από χθες πιέσεις και δεν έχει καταφέρει ακόμα να διατηρήσει μία σταθερή πορεία άνω των 1.300 μονάδων.

Η καλή εικόνα στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να δώσει ώθηση και στην ελληνική, ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι οι πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα θέτουν αντικειμενικά ανάχωμα στο επενδυτικό κλίμα.

Οι τράπεζες σημειώνουν επί του παρόντος μικρή, όμως σε κάθε περίπτωση λαμβάνουν εμπιστοσύνη, όπως φαίνεται και από το πρόσφατο report της Deutsche Bank που ανεβάζει εκ νέου τις τιμές-στόχους για αυτές, ξεχωρίζοντας μάλιστα την Alpha Bank.

Πρός το παρόν, από τις τραπεζικές μετοχές η ΑLPHA BANK έχει άνοδο ύψους 0,29%, η ΕΤΕ (+0,22%), η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,55%) και η ΕUROBANK έχει απώλειες ύψους 0,16%.

«Ψήφο εμπιστοσύνης» λαμβάνουν γενικά οι ελληνικές μετοχές, όπως φαίνεται από το report της JP Morgan, που υπογράμμισε την overweight στάση που διατηρεί στην Ελλάδα, ενώ ο οίκος επισημαίνει ότι το «ράλι» ύψους 38% που σημειώνεται από τις αρχές του 2023, έχει ακόμα μέλλον δεδομένου ότι:

1) Yπάρχουν ελκυστικές αποτιμήσεις με το εκτιμώμενο μελλοντικό δείκτη P/E 12μήνου στις 6 φορές και 49% φθηνότερες σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές,

2) Συντελούνται συνεχιζόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ενισχύονται από την εκλογική νίκη της ΝΔ οι οποίες θα διατηρήσουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ υψηλότερα από το αντίστοιχο της Ε.Ε και την κάνουν ανθεκτική στους κινδύνους παγκόσμιας ύφεσης, και

3) Οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν συνεχιζόμενη δυναμική, ενώ παράλληλα η JP Morgan συμφωνεί με τις προσδοκίες του consensus ότι η επενδυτική βαθμίδα έρθει φέτος και θα ενισχύσει περαιτέρω το κλίμα.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Σημαντικά κέρδη σημείωσαν στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τετάρτης οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα της Nvidia.

Με κέρδη έκλεισαν την πρωινή συνεδρίαση και οι κυριότεροι δείκτες στα Χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας με τις μετοχές στο Χονγκ Κονγκ να ηγούνται της κούρσας. Τέλος, με θετικό πρόσημο ξεκινούν τη συνεδρίαση και οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ώθηση από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, αλλά και από τις εντυπωσιακές αποδόσεις της Nvidia στο β' τρίμηνο που προσφέρει στήριξη στον τεχνολογικό κλάδο. Το ταμπλό στο Χ.Α

Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,96%), της COCA COLA (+1,14%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+0,73%), του ΟΠΑΠ (+1,06%) και του ΟΛΠ (+0,71%).

Αντίθετα, πτώση σημειώνουν οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ (-0,44%), της ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (-0,74%), του ΟΛΘ (-1,21%), της ΙΝΛΟΤ (-0,78%) και της ΕΚΤΕΡ (-0,34%).

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Αναζητήσεις
poliorkei-tis-1300-monades-to-chrimatistirio-athinon.htm
Τυχαία Θέματα