Πλεύρης: Σε ένα δεκαήμερο οι γιατροί ειδικοτήτων στον «Προσωπικό γιατρό»

Για τον προσωπικό γιατρό, το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», καθώς και για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, μίλησε σήμερα (11/10) στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός υπογράμμισε αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ότι «αυτό το οποίο έχουμε πει και συμμορφούμενοι και προς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι είναι συνταγματικό το μέτρο της μη επιστροφής τους, αλλά θα πρέπει να το αξιολογούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έχουμε πει ότι εντός του Οκτωβρίου θα αξιολογηθεί το μέτρο

και υπάρχουν δύο ενδεχόμενα».

«Το ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί το μέτρο, δηλαδή όσο βρισκόμαστε σε πανδημία να παραμείνουν σε αναστολή. Υπάρχει το ενδεχόμενο με τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα έχουμε και του Οκτωβρίου να κριθεί ότι δεν συντρέχουν πια οι λόγοι. Άρα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση, ήδη έχει επαναξιολογηθεί δύο φορές το μέτρο», τόνισε ο υπουργός.

«Έχω εκφράσει την προσωπική μου άποψη ότι ασχέτως πανδημίας αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να μείνουν στο εθνικό σύστημα υγείας. Ακόμα κι αν αύριο το πρωί σταματούσε η πανδημία κόσμος που δεν πιστεύει στην επιστήμη δεν πρέπει να είναι στο ΕΣΥ. Αυτή είναι η προσωπική μου θέση», πρόσθεσε παράλληλα ο ίδιος.

Για τον προσωπικό γιατρό

Όσον αφορά στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ο κ. Πλεύρης τόνισε:

«Προσέξτε, γιατί πρώτα απ’ όλα είναι ένας καινούριος θεσμός επί της αρχής. Υπάρχει μια συμφωνία, προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί ακριβώς δίνεται δωρεάν παροχή. Υπάρχουν και προβλήματα; Προφανώς. Φανταστείτε όταν εγγράφονται 3.500 γιατροί και 4.400.00 πολίτες, θα υπάρχουν και αβελτηρίες. Κυρίως στην Αττική που έχουμε λιγότερη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, εμφανίζονται τα περισσότερα προβλήματα».

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι «από αύριο, να σας πω και την είδηση, από 12 του μηνός ανοίγει τα συμβόλαια και για άλλους γιατρούς, τους γιατρούς ειδικοτήτων που έχουν βάση την παθολογία, όπως είναι πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι. Σε ένα δεκαήμερο θα υπάρχουν και άλλοι γιατροί στο σύστημα και για αυτό έχουμε πει στους πολίτες ότι δεν χρειάζεται αν δεν βρίσκουν γιατρό τώρα να πηγαίνουνε να εγγραφούν σε γιατρό μακριά από την κατοικία τους».

«Πιστεύουμε ότι προς τα τέλη Οκτωβρίου θα υπάρχει αυτή η πληθώρα των γιατρών για να διασφαλίσουμε την άνοδο από τα 4,5 εκατομμύρια που είμαστε τώρα μέχρι τα 6 εκατομμύρια», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πλεύρης.

Για το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία

«Πρώτα από όλα το πρώτο και σημαντικό το οποίο ζήτησα να γίνει και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι η επικαιροποίηση της λίστας. Γιατί είναι σημαντικό να δούμε, από την επικαιροποίηση προέκυψε ότι το 30% ή είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημά του και αυτό προσέξτε είναι πρόβλημα του συστήματος γιατί αντιμετώπισε το πρόβλημά του ενδεχομένως πηγαίνοντας στον ιδιωτικό τομέα ή είχε πάρει δεύτερη γνώμη και δεν επιθυμούσε να χειρουργηθεί», τόνισε ο κ. Πλεύρης, ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Υπάρχει ένα 20%-25%, που παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει δεν τους έχουμε βρει άρα αυτή τη στιγμή έχουμε μια επικαιροποίηση, υπολογίζουμε γύρω στα 1500, 1600 άτομα αλλά υπάρχουν και αυτοί που δεν τους έχουμε βρει και ψάχνουμε να γίνει επικοινωνία».

«Τώρα πάμε στο πρόβλημα. Ήρθαν οι αναισθησιολόγοι, άνοιξε μια χειρουργική κλίνη ακόμα, προκειμένου να αυξήσουμε τα χειρουργεία. Το πρόβλημα των αναισθησιολόγων είναι έντονο σε όλη την Ελλάδα και στο παιδιατρικό είναι ακόμα πιο έντονο γιατί δεν ψάχνεις αναισθησιολόγο γενικώς. Ψάχνει αναισθησιολόγο με ειδικά χαρακτηριστικά.

Επιπλέον βγάλαμε προκήρυξη θέσεων, το επόμενο στάδιο είναι ότι είμαστε σε συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές να μας δώσουνε αναισθησιολόγους προσωρινά προκειμένου να τρέξει η λίστα παραπάνω, γιατί δεν υπάρχουν συνολικά αναισθησιολόγοι. Και μόλις υλοποιηθούν όλα αυτά υπάρχει κι ένας σχεδιασμός να μεταφερθούν χειρουργεία σε άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι μικρότερη λίστα.. Υπολογίζω ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα μιλάμε για λίστα κάτω των χιλίων και συνεχώς θα εξορθολογίζεται», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

ΠλεύρηςΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣΠαίδωνΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣκορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα