"Πικρές" αλχημείες στο κλείσιμο με την Εθνική - "Κολλημένος" στις 1.400 ο δείκτης

Όταν η μετοχή της Εθνικής κατά τη διαδικασία των δημοπρασιών λίγο πριν το πέρας των συναλλαγών, βρίσκεται στο +1% και κλείνει με απώλειες 0,40%, στα όρια των 5 ευρώ... Όταν η Eurobank, εκεί που ενισχυόταν πάνω από 5%, κλείνει παρακάτω, είναι προφανές ότι παίζονται άλλα παιχνίδια. Παιχνίδια που συνδέονται με τα στοιχήματα χρεοκοπίας της Ελλάδας και αποτυπώνονται στο Χ.Α. Την άποψη αυτή εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, αφού για μία ακόμα συνεδρίαση ο γενικός δείκτης
δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι, αποτέλεσμα της φημολογίας για την αναδιάρθρωση, την χρεοκοπία και την καταστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.Για όλα αυτά βεβαίως, οι χρηματιστές θεωρούν ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να “δικαιώσει” όσους ποντάρουν στη χρεοκοπία της χώρας. Πότε ανακοινώνοντας ένα χλιαρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, πότε με τις ενδοκυβερνητικές κόντρες και πότε με την αστοχία των προβλέψεων στο έλλειμμα. Τα spreads διαμορφώθηκαν σήμερα για τη δεκαετία πάνω από τις 1.300 μονάδες βάσης και για τη 2ετία στις 2.500 μονάδες βάσης. Το τελευταίο σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει με τίποτα στις αγορές και πως ο στόχος για έξοδο το 2012 καθίσταται κάτι περισσότερο από ανέφικτος, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα. Αντίδραση βγήκε στην Alpha που έκλεισε με άνοδο 3,95%, στα 3,68 ευρώ, Eurobank 3,94%, στα 3,43 ευρώ και Πειραιώς 1,94%, στο 1,05 ευρώ.

Από τα καλά νέα της ημέρας ήταν η τοποθέτηση ξένου fund (του Τσέχικου PPF) με 5% στην Πειραιώς, ενώ στην αγορά κυκλοφορούν φήμες για αύξηση κεφαλαίου από την Alpha. Εντολές αγορών βγήκαν ακόμα, στη ΔΕΗ, την Motor Oil, τον Μυτιληναίο και την Jumbo (συνεχείς αγορές από ξένους). Στον αντίποδα, πτώση 2,475 για την Marfin Popular, 2,39% τη ΔΕΗ, 2% για τη Βιοχάλκο , 1,64% για τον ΟΠΑΠ και 1,07% για το Τ.Τ. Σε έντεκα μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έγιναν σχεδόν τα 80 εκατ. ευρώ από τα 92 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος συνολικά. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες συναλλαγές έγιναν στην ΕΤΕ, την Πειραιώς, την Alpha, την Eurobank, τη ΔΕΗ, την Πειραιώς κ.ά. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν προκύπτει ισορροπία, με 72 ανοδικές και 72 πτωτικές.
Keywords
Τυχαία Θέματα