Πετρέλαιο: Η ζήτηση από την Κίνα ίσως να μειωθεί σημαντικά

Στο ανώτατο όριό της αναμένεται να φτάσει, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η κινεζική ζήτηση για πετρέλαιο, με την αγορά να προβληματίζεται για το πόσο μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην Κίνα.

«Για 20 χρόνια, η αγορά πετρελαίου βασιζόταν στην Κίνα. Αυτό φτάνει στο τέλος του», τόνισε ο επικεφαλής της Facts Global

Energy, Φερεϊντούν Φεσαράκι, προσθέτοντας πως η κινεζική ζήτηση για πετρέλαιο θα κορυφωθεί την επόμενη τριετία, σύμφωνα με το CNBC.

«Πρέπει να κοιτάξουμε χώρες όπως η Ινδία και άλλες αυτοκρατορίες οι οποίες θα δημιουργήσουν επαρκή ζήτηση», συμπλήρωσε.

Κορύφωση της κινεζικής ζήτησης το 2027

Από την πλευρά της, η Wood Mackenzie εκτιμά πως η κινεζική ζήτηση για πετρέλαιο θα κορυφωθεί το 2027, όταν και θα αρχίσει την μακροπρόθεσμη κατιούσα, δεδομένης της ενεργειακής μετάβασης.

Όπως και η Facts Global Energy, η Wood Mackenzie υπολογίζει πως η Ινδία θα μετατραπεί στη νέα σημαντικότερη καταναλωτή «μαύρου χρυσού», όπως θα κάνουν και οι λοιπές αναδυόμενες αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2040.

Η ινδική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 7,8% το β’ τρίμηνο του έτους, ενώ αναμένεται να μετατραπεί στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέχρι το 2030.

«Προβληματισμένοι» οι αναλυτές

Αρκετοί είναι και οι αναλυτές οι οποίοι δε συμφωνούν όσον αφορά την πετρελαϊκή ζήτηση της Κίνας. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως αυτή θα συνεχιστεί όχι μόνο για μερικά χρόνια αλλά και μερικές δεκαετίες ακόμα.

«Πιστεύω πως το ανώτατο όριο αυτό θα επιτευχθεί το 2060 όποτε έχει θέσει και τον στόχο του net zero», ανέφερε το στέλεχος της LSEG Oil Research, Γιο Γιο Τσονγκ, προσθέτοντας πως «οι μεγαλύτερες εισαγόμενες ποσότητες πετρελαίου της Κίνας συνήθως διυλίζονται σε ντίζελ και βενζίνη, κάτι το οποίο θα περιοριστεί λόγω της ανάπτυξης του τομέα ηλεκτροκίνησης της χώρας.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚίναΤιμέςΖΗΤΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα