«Πάτησε» Ελλάδα ο πρόξενος στην Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης

Έφτασε στην Ελλάδα το απόγευμα της Κυριακής (20/3) ο Έλληνας πρόξενος στην Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης.

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος περίμεναν τον πρόξενο η οικογένειά του, η σύζυγός του με τον επτά μηνών γιο τους και ο πατέρας του.

«Δεν είχα καταλάβει το μέγεθος που είχε λάβει το ζήτημα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης στις πρώτες δηλώσεις του.

«Είναι τραγωδία αυτό που συμβαίνει για τον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό, είναι «ένα τραύμα

που δύσκολα θα επουλωθεί», τόνισε ο Έλληνας γενικός πρόξενος της Μαριούπολης, κατά την άφιξή του, «Να ενώσουμε τις φωνές μας για να γίνει κατάπαυση του πυρός», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι χτυπούνται άμαχοι τυφλά και ανεξέλεγκτα.

Η Μαριούπολη θα μπει στην ιστορία των πόλεων που καταστράφηκαν ολοσχερώς, σημείωσε ο γενικός πρόξενος της Μαριούπολης. «Μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές» είπε χαρακτηριστικά.

Περιέγραψε την φριχτή κατάσταση στη Μαριούπολη και δήλωσε ότι έγινε μάρτυρας συλλογής ανθρώπινων μελών. Απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός, προστασία της ανθρώπινης ζωής και απομάκρυνση των αμάχων.

Στη Μαριούπολη «δεν υπάρχει ζωή» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές, το ρεύμα, το νερό, οι επικοινωνίες». Ο Έλληνας πρόξενος μίλησε για χιλιάδες νεκρούς μεταξύ των Ουκρανών αμάχων και πως «η Μαριούπολη θα μπει σε μια σειρά πόλεων που καταστράφηκαν εντελώς, όπως το Γκρόζνι και το Χαλέπι».

Για τους ομογενείς, ο Μανώλης Ανδρουλάκης είπε ότι «προσπαθήσαμε να βγάλουμε όσους περισσότερους μπορούσαμε». Υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή περνάνε δύσκολα». Ανέφερε, επίσης, ότι το μοναδικό τμήμα Φιλολογίας και Γλώσσας δεν υπάρχει πια στη Μαριούπολη.

O γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, αναχώρησε από το Βουκουρέστι σήμερα, 20 Μαρτίου (16:30), με πτήση της εταιρείας TAROM, με προορισμό την Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η σύζυγος του Μανώλη Ανδρουλάκη στις πρώτες της δηλώσεις ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την επιχείρηση που έστησε προκειμένου η ίδια και τα μέλη της οικογένειάς της να διαφύγουν από τη Μαριούπολη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Ανδρουλάκη τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την πολιορκούμενη Μαριούπολη.

ΟυκρανίααεροδρόμιοΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣομογενείς
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Πάτησε Ελλάδα, Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης,patise ellada, marioupoli manolis androulakis