Παρατείνει την παραμονή της στην Αθήνα η Τρόικα εξαιτίας του μεγέθους των προβλημάτων

Η επιθεώρηση του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα θα  παραταθεί για μία εβδομάδα εξαιτίας του μεγέθους των προβλημάτων στη διαμόρφωση του  μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος, δήλωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Οικονομικών της  Γερμανίας Joerg Asmussen.
Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ο Γερμανός  υφυπουργός συνέστησε στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να συναινέσουν σε εθελοντική  αναδιάρθρωση
του ελληνικού χρέους."Υπάρχουν τώρα τέτοια προβλήματα που η αποστολή θα χρειαστεί κατ΄εκτίμηση μία ακόμα  εβδομάδα για τη δουλειά της, και έπειτα θα μας παραδώσει την έκθεση για την υλοποίηση του  προγράμματος και τη βιωσιμότητα του χρέους", είπε ο Asmussen σε δημοσιογράφους στο  περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.
Η δήλωση του Asmussen συμπίπτει με όσα είπε στην καθημερινή ενημέρωση των συντακτών ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. "Προσπαθούμε να καταδείξουμε και να  αποδείξουμε στην τρόικα... ότι είμαστε μέσα στους στόχους μας και ότι τους υλοποιούμε", είπε ο  Πεταλωτής.
Σύμφωνα με τον Asmussen, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη δουλειά στον τομέα της είσπραξης  των φόρων και στις ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της. Οι υπουργοί χτες  στο Εurogroup συζήτησαν για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, χωρίς όμως να  καταλήξουν σε αποφάσεις, πρόσθεσε ο Asmussen.

Γιούνκερ: "Το ελληνικό χρέος δεν είναι καθόλου βιώσιμο" Mε σκληρά λόγια μίλησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Εurogroup, κ. Ζαν Κλoντ Γιούνκερ για τις επιδόσεις της Ελλάδας.Ο ίδιος χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και θα πρέπει, όπως είπε, να επιτύχουμε μία ήπια αναδιάρθρωσή του. "Η Ελλάδα χρειάζεται τεράστιες μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει το αναπτυξιακό δυναμικό της, ενώ πρέπει άμεσα να ιδιωτικοποιήσει πολλούς δημόσιους οργανισμούς", επεσήμανε.Προϋπόθεση η συναίνεση για την βοήθεια στην Ελλάδα, λένε Γιούνκερ, Όλι ΡενΣτο μεταξύ, ως όρο έθεσαν την πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα οι Ευρωπαϊοι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιευτεί η πέμπτη δόση του δανείου, υψους 12,5 δισ. ευρώ. Μετά τη σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα, ο πρόεδρός του και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, αλλά και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν έθεσαν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων στην Ελλάδα την "αφοσίωση" στο μνημόνιο, τουλάχιστον των δύο κομμάτων εξουσίας, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. "Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ", δήλωσε ο Όλι Ρεν.Όπως ανέφερε ο ίδιος, στο χθεσινό Συμβούλιο έγινε μια «πολύ χρήσιμη συζήτηση» σχετικά με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο Επίτροπος Οικονομίας, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2010 μία άνευ προηγουμένου μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, τόνισε ότι αναμένεται η έκθεση αξιολόγησης της Τρόικα για την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι στην έως τώρα αξιολόγηση έχουν εντοπιστεί κενά, τόσο σε ό,
Keywords
Τυχαία Θέματα