Παράταση Market Pass: Ο οδικός χάρτης για τρίμηνη ενίσχυση

Με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος, θα δοθεί το market pass για το επόμενο τρίμηνο και μέχρι τον Οκτώβριο, δράση που φιλοδοξεί να βάλει "φρένο" στη συνεχή επιβάρυνση των νοικοκυριών από το κύμα ακρίβειας. Βέβαια, μεσοσταθμικά, οι τιμές καλπάζουν στα τρίφιμα, με ρυθμό 12,2% τον Ιούνιο από 11,6% τον Μάιο και βέβαια το μέτρο του market pass, με επιδοτήσεις 22 έως 100
ευρώ το μήνα ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου, δίνει βοήθεια, αλλά όχι επαρκή για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Να σημειωθεί ότι τα ίδια κριτήρια, παραμένουν, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Αναλυτικά, το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Συνεπώς, η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης).

Συγκεκριμένα, τα μηνιαία ποσά της ενίσχυσης ανέρχονται σε:

- 22 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό

- 32 ευρώ για ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα

- 32 ευρώ για μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο

- 42 ευρώ για μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα

- 42 ευρώ για ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο

- 52 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα

- 62 ευρώ για ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα

- 72 ευρώ για ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα

- 82 ευρώ για ένα ζευγάρι με πέντε εξαρτώμενα τέκνα

Με βάση τις φετινές δηλωσεις

Όπως αναφέρθηκε από την ηγεσία του ΥΠΕΘΟ, οι αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος.

Επίσης οι δικαιούχοι θα πρέπει να ξέρουν ότι:

Δεν επιτρέπεται η ανάληψη του ποσού ή η μεταφορά του σε τρίτον.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση,

η εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.

Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Το δημοσιονομικό κόστος για το 2023 είναι 251 εκατ. ευρώ ενώ οι ωφελούμενοι είναι 2,8 εκατ. νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη.

Επίσης σημειώνεται ότι

- Οι παλαιοί δικαιούχοι του market pass αλλά και όσοι υπέβαλλαν αίτηση και απορρίφθηκαν δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση. Η διασταύρωση των εισοδημάτων τους θα πραγματοποιηθεί μέσω της ΑΑΔΕ και θα διαπιστωθεί αυτομάτως εάν δικαιούνται να λάβουν ξανά την επιδότηση. Όσοι είχαν αύξηση στα εισοδήματά τους πάνω από τα υφιστάμενα εισοδηματικά κριτήρια δεν θα δικαιούνται market pass.

- Αίτηση θα πρέπει να υποβάλουν όσοι δεν είχαν υποβάλλει για διάφορους λόγους κατά τον πρώτο κύκλο του market pass.

- Η πλατφόρμα θα ανοίξει περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

- Θα καταβληθεί προσπάθεια η πρώτη δόση να δοθεί έως τα τέλη Αυγούστου. Σε διαφορετική περίπτωση θα χορηγηθεί διπλή δόση τον Σεπτέμβριο.

- Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Γιώργος Αλεξάκης
MARKET PASSΟΙΚΟΝΟΜΙΑακρίβειαπληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
paratasi-market-pass-o-odikos-chartis-gia-trimini-enischysi.htm
Τυχαία Θέματα