Παρακολουθήσεις: Ήγγικεν η ώρα της «μάχης» των πολιτικών αρχηγών

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη σύγκρουση κορυφής στη Βουλή σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, με το πολιτικό «θερμόμετρο» να ανεβαίνει κατακόρυφα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ο Πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων διασταυρώνουν σήμερα (26/8) τα «ξίφη» τους σε σκηνικό Ολομέλειας της Βουλής.

Την συζήτηση είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την έκανε δεκτή η κυβέρνηση, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί η υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου

του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναμένεται να ξεκινήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία με την ομιλία του στις 11 το πρωί, θα κινηθεί θεσμικά, τονίζοντας εκ νέου την ανάγκη να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση Ανδρουλάκη, για να μη μείνουν σκιές. Παράλληλα, θα επιμείνει ότι η κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές δεν έχουν καμία σχέση με το ύποπτο λογισμικό Predator, το οποίο έγινε προσπάθεια να εγκατασταθεί στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ακόμη, θα αναφερθεί στις διαχρονικές παθογένειες που πρέπει να εξεταστούν και για το μέλλον. Δηλαδή, τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με αντίστοιχες περιπτώσεις και οι υπηρεσίες να επιτελούν τον εθνικό τους ρόλο τηρώντας τους δημοκρατικούς κανόνες.

Την απόλυτη πολιτική ευθύνη για τις υποκλοπές αναμένεται να καταλογίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι με δική του ευθύνη ενορχηστρώθηκε το παρακράτος των παρακολουθήσεων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να απευθύνει σειρά ερωτημάτων προς τον Πρωθυπουργό:

-Ποιος είναι ο «εθνικός λόγος» για τον οποίο παρακολουθούσαν τον Ν. Ανδρουλάκη;

-Ποιοι άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.ά. παρακολουθούνταν ή παρακολουθούνται;

-Χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ή έχει «ενοικιάσει» υπηρεσίες ιδ. εταιρείας που χρησιμοποιεί το Predator;

Αναμένεται επίσης να θέσει αιχμηρά ερωτήματα και για τα μυστικά κονδύλια και τη διάθεση τους, όχι ενδεχομένως για το υπουργείο Εξωτερικών ή το Άμυνας αλλά για υπουργεία όπως το Πολιτικής Προστασίας.

Τα πυρά του Ανδρουλάκη

Παρότι ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης θα είναι και ο μεγάλος απών από την συζήτηση στη Βουλή, καθώς αν και αρχηγός κόμματος δεν είναι βουλευτής, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση μία ημέρα πριν την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την παρακολούθησή του, κατηγορώντας τον ότι ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρία. «Είναι αδιανόητο το συναίσθημα να αγωνίζομαι 8 χρόνια με τα συμφέροντα της χώρας ως ευρωβουλευτής και η κυβέρνηση να μου έχε στήσει μια τέτοια πλεκτάνη. Είναι πασιφανές ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός από την ηγεσία της ΝΔ ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρία, του χεριού της, το σχέδιο όμως απέτυχε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τον Νίκο Ανδρουλάκη θα εκπροσωπήσει στη σημερινή διαδικασία ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Η σημερινή συζήτηση είναι ένα μόνο βήμα στον οδικό χάρτη της έρευνας που θα εξελιχθεί στο πλαίσιο των προβλεπομένων από τον Κανονισμό διαδικασιών, για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Το επόμενο βήμα θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, όταν στην κρίση της ολομέλειας θα τεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και ενώ εκκρεμεί και απόφαση της Επιτροπής Θεσμών για το πότε και το πώς θα κινηθεί και εκείνη από τη δική της πλευρά.

Νίκος ΑνδρουλάκηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΥποκλοπέςΕΥΠπολιτικοί αρχηγοί
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα